Stad Leuven verhoogt subsidie Zwerfkat in Le(u)ven

De stad Leuven en de vzw Zwerfkat in Le(u)ven (ZIL) gaan een nieuwe samenwerking aan om de te grote populatie zwerfkatten en de overlast die zij veroorzaken in te perken. De stad erkent de belangrijke rol van ZIL hierin en kent hen een subsidie van 30.000 euro toe.

 "De stad engageert zich om de overlast door zwerfkatten aan te pakken. Dit doen we in samenwerking met onder meer vrijwilligers, dierenorganisaties, de politie en diereninspectiediensten. Die samenwerking is essentieel om het probleem efficiënt te verkleinen. ZIL speelt hierin een belangrijke rol. We werken al enkele jaren samen, waarderen hun werk en verhogen daarom nu de toelage tot 30.000 euro voor dit jaar", zegt schepen van dierenwelzijn Thomas Van Oppens.

Diervriendelijke aanpak
Bij ZIL vzw pakken ze de overlast die zwerfkatten veroorzaken op een diervriendelijke manier aan. Ze vangen zwerfkatten, verzorgen hen en maken ze onvruchtbaar. Nadat ze teruggeplaatst worden, voedert een netwerk van voederouders hen. Daarnaast vangt ZIL op straat geboren, verdwaalde of gedumpte kittens en tamme volwassen katten op bij opvanggezinnen. Hun vrijwilligers zoeken actief naar de eigenaars van deze vondelingen. Als ze die niet vinden, brengt de vzw ze wettelijk in orde (chip, vaccinaties, sterilisatie/castratie) en biedt ze ter adoptie aan. Daarnaast vangt ZIL katten op van eigenaars in noodsituaties, zoals bij een acute ziekenhuisopname of een overlijden, en in beslag genomen katten.

"ZIL bestaat dit jaar vijf jaar en redde sinds haar oprichting al meer dan 1.600 katjes in Leuven. We werken voor 100% met vrijwilligers en zijn volledig afhankelijk van giften en donaties. De jaarlijkse kosten bedragen rond de 100.000 euro en vrijwilligers zamelen 13.000 kilo eten in voor de zwervertjes. Deze verhoogde toelage van de stad is dan ook meer dan welkom", reageert Sabine Bovend'aerde, voorzitter van ZIL.

Overlast
“Een efficiënte aanpak van het zwerfkattenprobleem is nodig voor het welzijn van de zwerfkatten, de bestrijding van overlast en de publieke gezondheid”, voegt Thomas Van Oppens toe. Zwerfkatten leven buiten in alle weersomstandigheden, zijn vaak ondervoed en hebben geregeld wonden omdat ze met andere katten vechten. Vooral de kittens zijn erg vatbaar voor ziektes en parasieten. Maar ze zorgen ook voor overlast. Ze maken een hels lawaai bij gevechten en in de paartijd en ze scheuren vuilniszakken open in hun zoektocht naar voedsel. Zwerfkatten kunnen parasieten overdragen op andere katten, maar ook op de mens. Via uitwerpselen in (speel)tuinen en zandbakken kunnen ze parasieten zoals wormen en protozoa doorgeven. Een gecontroleerde zwerfkattenpopulatie voorkomt dit.

Sterilisatie-, identificatie en registratieplicht
De sterilisatie of castratieplicht bestaat voor iedereen die een kat verkoopt of weggeeft. Kittens moeten gesteriliseerd of gecastreerd worden voor ze vijf maanden oud zijn. Sinds 2017 moeten alle katten jonger dan 12 weken ook gechipt en geregistreerd worden.  

Een op vier gezinnen in Vlaanderen heeft een kat als huisdier, maar nog te weinig daarvan zijn gecastreerd of gesteriliseerd. Daardoor krijg je geregeld nestjes met (on)gewenste kittens. Vanaf de leeftijd van vijf maanden kan een kattin per jaar tot drie nestjes van telkens drie tot zes kittens krijgen. Een kattin en haar nakomelingen kunnen dus in theorie op vijf jaar tijd de kattenpopulatie met maar liefst 5.000 vergroten. Dat betekent dat ZIL op vijf jaar tijd meer een half miljoen kittens heeft kunnen voorkomen met haar sterilisatie- en opvangproject.

Oproep
Voor wie een kat in huis wil nemen, roepen de stad en ZIL op er eentje te adopteren. ZIL biedt katten ter adoptie aan. Je vindt deze katten terug op de Facebookpagina van ZIL en op www.adopteereendier.be. Leuvenaars die een kat vinden, kunnen dit doorgeven aan ZIL (www.zwerfkatinleuven.be). Verder vraagt schepen Van Oppens om zwerfkatten niet op eigen initiatief te voederen, en al zeker niet met maaltijdresten. Wie voederouder wil worden, neemt best contact op met ZIL. 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]