Stad Leuven wil G-sportaanbod voor mensen met een visuele beperking uitbreiden

De komende drie jaar is Leuven gaststad voor een sportdag voor blinden en slechtzienden. De stad Leuven wil deze sportdagen aangrijpen om meer blinden en slechtzienden in clubverband G-sport te laten ontdekken. De eerste sportdag vindt volgende zaterdag, 18 november, plaats in het Sportcomplex Kessel-Lo.

Yoga, wandelen, dans, showdown (een soort van tafeltennis) en torbal (een balspel met een rinkelbal). Dat zijn de vijf sporten die zaterdag op het programma staan van een eerste Leuvense sportdag voor blinden en slechtzienden. Drijvende kracht achter de sportdag is Licht en Liefde, een non-profitorganisatie die algemene dienstverlening biedt voor blinden en slechtzienden en overal in Vlaanderen laagdrempelige G-sportinitiaties organiseert. Een ideale partner om G-sport ook in Leuven nog beter op de kaart te zetten, meent het Leuvense stadsbestuur.

“Het is voor veel blinden en slechtzienden niet evident om aan sport te doen. In Leuven zijn er een twintigtal clubs met een G-sportaanbod en zijn er regelmatig initiaties, zoals de maandelijkse Sportprikkels of het recente Jeugdsportfeest, maar we willen deze doelgroep nog beter in de kaart spelen. Licht en Liefde kan dankzij zijn expertise een gangmaker zijn om nog meer mensen met een visuele beperking van sport te laten proeven én de brug te slaan naar onze sportclubs”, zegt schepen van sport Johan Geleyns.

Clubwerking voor G-sporten optimaliseren
Naast de jaarlijkse sportdag wil de stad Leuven graag toewerken naar een betere clubwerking voor specifieke G-sporten zoals showdown en torbal. Schepen Geleyns: “Beide sporten kunnen perfect in een inclusief verband gespeeld worden, door mensen mét en zonder beperking samen. Dat aspect leidt tot meer inleving en begrip. Met oog op een versterking van het huidige sportaanbod of zelfs een toekomstige Leuvense club voor sporters met een visuele beperking, starten we samen met Licht en Liefde naast de sportdag binnenkort ook een initiatie-lessenreeks op en nodigen we iedereen, ongeacht hoe goed of slecht je ziet, uit om deel te nemen aan een initiatie.”

De sportdag van zaterdag 18 november vindt plaats in het Sportcomplex Kessel-Lo van 10 tot 17 uur en staat open voor iedereen. De dag bestaat uit twee delen, zodat deelnemers uitgebreid kunnen kennismaken met de vijf sporten. Deelnemen kost 10 euro voor blinden en slechtzienden en 5 euro voor begeleiders (lunch inbegrepen). Inschrijven is verplicht. Dat kan via www.leuven.be/sport-in-de-kijker.

Website preview
Sport in de kijker
Sportdag voor personen met een visuele beperking.
Stad Leuven

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]