Stad Leuven zet haar zwerfvuilvrijwilligers in de bloemetjes

Stad Leuven gaat dagelijks met 45 medewerkers de strijd aan tegen zwerfvuil en sluikstort. Ze kan daarbij rekenen op de hulp van meer dan 100 zwerfvuilvrijwilligers, mensen die zich engageren om regelmatig zwerfvuil te ruimen. De voorbije jaren is het aantal zwerfvuilvrijwilligers exponentieel toegenomen. De stad zette hen gisterenavond in de bloemetjes.

De stad Leuven kan al enkele jaren rekenen op inwoners die vrijwillig zwerfvuil ruimen in bepaalde straten en buurten buiten de stadsring. De laatste jaren is het aantal zwerfvuilvrijwilligers exponentieel toegenomen en de coronacrisis heeft dat nog versneld. “Begin 2018 telde onze stad welgeteld vijftien zwerfvuilvrijwilligers. Vandaag zitten we aan zo’n 130 vrijwilligers, dat is een enorme toename op vier jaar tijd. Wekelijks komen daar nog kandidaten bij. Dat is onder meer het resultaat van een sterke sensibiliseringscampagne. Het was in coronatijden ook een fijn alternatief voor een gewone wandeling”, reageert een enthousiaste schepen van stadsreiniging Thomas Van Oppens. “Samen met de medewerkers van de stad ruimden ze vorig jaar meer dan 267 ton zwerfvuil. We vonden het hoog tijd om hen eens in de bloemetjes te zetten, want zij zorgen er mee voor dat de Leuven de properste centrumstad van Vlaanderen is."

De vrijwilligers krijgen van de dienst stadsreiniging het nodige materiaal zoals een grijper, een fluohesje en transparante huisvuilzakken. Deze zakken mogen ze achterlaten op afgesproken plaatsen, waar medewerkers van de stad ze later ophalen. De vrijwilligers zijn tijdens hun ronde ook verzekerd door de stad. Zwerfvuilvrijwilligers zijn mensen van alle leeftijden, mannen en vrouwen, hele gezinnen of gepensioneerde opa’s en oma’s. “Ze engageren zich om regelmatig, op momenten dat het voor hen past, vrijwillig hun steentje bij te dragen in de strijd tegen zwerfvuil. De meesten kiezen voor de plek waar ze wonen, anderen hun werkplek of daar waar ze graag gaan wandelen. We zijn bijzonder blij dat zoveel Leuvenaars zich engageren en samen met de stadsdiensten Leuven mee proper houden”, aldus Van Oppens.

'Alles mee?'
De stad is erg blij met deze inzet, maar benadrukt dat propere straten, pleinen en parken de verantwoordelijkheid van élke Leuvenaar zijn. “De voorbije maanden dook de campagne 'Alles mee?' op in het straatbeeld. Daarmee roepen we inwoners en bezoekers op om geen afval achter te laten. Net zoals je je sleutels of portefeuille weer meeneemt, neem je ook je afval mee of gooi je het netjes weg als je op stap gaat in de natuur of in de stad. Daar begint het natuurlijk mee. Als iedereen dat doet, dan hebben onze medewerkers en vrijwilligers een pak minder werk”, besluit Van Oppens.

 

Zwerfvuilvrijwilliger
Zwerfvuil opruimen in je buurt.
Stad Leuven

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]