Stad Leuven zet in op data om steun voor handel en economie te bepalen

De coronacrisis heeft een grote impact op onze economie en werkgelegenheid. Vele winkels en bedrijven moesten de deuren sluiten. De impact hiervan is voor iedereen anders.  “We willen onze bedrijven helpen waar ze het nodig hebben. Hiervoor kopen wij gegevens en modellen aan bij het financieel-dienstverleningsbedrijf Graydon. Zo kunnen we onze maatregelen bijvoorbeeld afstemmen op het type winkel of de kans op overleven. Natuurlijk gaan we ook in gesprek met de vertegenwoordigers van de bedrijven, de handel en de horeca”, klinkt het bij schepen van handel Johan Geleyns en schepen van economie Lalynn Wadera.

Elke moeilijkheid uniek
Heel wat bedrijven en handelszaken hebben sinds de lockdown-maatregelen hun activiteiten moeten stopzetten of aanpassen. Sommigen moesten sluiten en heropenden gisteren voorzichtig, anderen gingen creatief op zoek om hun klanten op een andere manier te bedienen of lanceerden in snel tempo een nieuw product. En sommigen zijn ook nu nog noodgedwongen gesloten. De impact van de crisis is dus niet voor elke sector of onderneming dezelfde. Voor de één volstaat een financiële steun, de andere kan hulp nodig hebben om zijn bedrijf terug op de internationale kaart te zetten.

Daarom kiest stad Leuven ervoor om weloverwogen na te denken over hoe ze het beste haar handelaars, horeca-uitbaters en bedrijven kan ondersteunen. De stad koopt daarvoor informatie aan bij Graydon. Graydon is een financieel-dienstverleningsbedrijf gespecialiseerd in het omzetten van grote hoeveelheden data uit diverse bronnen in economische, financiële en commerciële inzichten die in staat stellen om een goed gebalanceerd steunpakket uit te werken. Het  ontwikkelde een score die aangeeft in welke mate ondernemingen een periode van verminderde activiteit (zoals tijdens de coronacrisis) kunnen doorstaan.  

Meten is weten
"Die scores geven ons een goede bril om naar de Leuvense economie te kijken. We kunnen zien welke bedrijven heel snel uit balans geraken door een terugval van de activiteiten en welke makkelijker standhouden en misschien de gevolgen van de crisis vooral op langere termijn voelen. We zullen ook kunnen zien hoe we als stad de beste aanvulling voorzien op Europese, federale en Vlaamse maatregelen”, zegt schepen Wadera. “De cijfers wijzen ons de weg om gericht gesprekken op te zetten en samen te zoeken wat we als stad voor de ondernemers kunnen betekenen.”

Maatregelen op maat
”Dankzij deze data kunnen we elke euro zo goed mogelijk inzetten”, zegt schepen van handel Johan Geleyns. “We willen absoluut zoveel mogelijk handelaars en horeca-uitbaters helpen om door de crisis te geraken en te werken aan een succesvolle heropstart. En dat vraagt maatwerk. Ondernemingen die nu zonder financiële buffer zitten, zoals vele horecazaken, hebben een andere benadering nodig dan bedrijven die van export afhankelijk zijn en niet weten of ze nog klanten hebben in de toekomst”, aldus schepen Geleyns.

“Deze crisis heeft onze bedrijven uitgedaagd om hun huidige manier van werken in vraag te stellen”, vult schepen Wadera aan. “Met deze combinatie van analyses en gesprekken volgen we op hoe lokale economie hieruit leert en evolueert.”  

Stad Leuven neemt opnieuw pioniersrol op
Nadat Leuven de eerste centrumstad was om haar inwoners te voorzien van mondmaskers wordt er ook nu niet op de hogere overheid gewacht.

“Het liefst wilden we dat Vlaanderen dit pakket ter beschikking stelde. Dat het stadsbestuur nu beslist om deze stap zelf te zetten, is een teken dat we resoluut vooruitkijken en kiezen voor herstel”, vult schepen Geleyns nog aan. “De verliezen wegnemen, kunnen we niet. Wat we wel kunnen doen, is zo gericht mogelijk aan de slag gaan aan een snel herstel van onze Leuvense handel, horeca en economie.”

 

Contacteer ons
Johan Geleyns schepen van sport, handel en werk, stad Leuven
Lalynn Wadera schepen van onderwijs, economie, diversiteit, groen en stadsgebouwen, stad Leuven
Patricia Schoolmeesters afdelingshoofd economie en handel Directie ruimtelijke ontwikkeling Afdeling economie en handel
Johan Geleyns schepen van sport, handel en werk, stad Leuven
Lalynn Wadera schepen van onderwijs, economie, diversiteit, groen en stadsgebouwen, stad Leuven
Patricia Schoolmeesters afdelingshoofd economie en handel Directie ruimtelijke ontwikkeling Afdeling economie en handel
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven