Stad Leuven zet met ‘Parels van de Commerce’ vaste waarden uit het Leuvense handelsleven in de bloemetjes

Dit najaar viert de stad Leuven de ‘Parels van de Commerce’, een koosnaam voor Leuvense handelaars die al minstens dertig jaar actief zijn. De getrouwe handelaars delen hun inzichten op een inspiratieavond en zijn de rode draad voor een kleine expo in het Stadsarchief.

Wat deed u in 1993? Voor een bijzondere groep Leuvense ondernemers is het antwoord: een handelszaak runnen en daar sindsdien niet meer mee gestopt zijn.

Dit najaar zet de stad Leuven de waardevolle bijdrage van handelaars die al 30 jaar of meer actief zijn in het Leuvense handelsleven, uitgebreid in de kijker. Op een feestelijk ontbijt in Café Van de Velde, in het bijzijn van burgemeester Mohamed Ridouani en schepenen Johan Geleyns en Bert Cornillie, werden de ‘Parels van de Commerce’ vanochtend feestelijk gehuldigd.

“Dat de Leuvense handels- en horecascene met stip op de Vlaamse kaart staat, is aan héél veel mensen te danken. Maar in het bijzonder aan Leuvense ondernemers die al jaren mee aan de kar trekken”, zegt schepen van handel Johan Geleyns. “Dertig jaar geleden was Leuven een andere stad, in een totaal andere maatschappij. Deze straffe handelaars hebben de intrede van de euro meegemaakt, de banken- en koopcrisis overleefd en succesvol ingespeeld op online shopping. Je zou hen kameleons kunnen noemen, die hun klanten in wisselende omstandigheden steeds zijn blijven bereiken. Hoe ze dat hebben klaargespeeld, willen we hen vooral graag zelf laten vertellen.”

Op maandag 23 oktober organiseert de stad Leuven een inspiratieavond in Campus Corso voor Leuvense ondernemers uit het handel- en horecaleven. Daar zullen enkele Parels van de Commerce hun ervaringen en inzichten delen over minstens dertig jaar ondernemen in Leuven.

Het publiek kan in het Leuvense Stadsarchief komen kennismaken met de Parels van de Commerce, via een expo waarin deze handelaars de rode draad vormen. “We zetten graag het rijke en veelzijdige Leuvense erfgoed in de kijker”, zegt schepen van cultuur Bert Cornillie. “Met mooie publicaties, maar ook met fijne expo’s zoals deze. Leuvenaars krijgen nu de kans om het handelsleven van vroeger weer te ontdekken. Artikels en foto's van Leuvense winkelgevels en straatbeelden flitsen je terug in de tijd en geven een inkijk in de geschiedenis van deze toegewijde ondernemers.”

De expo ‘Parels van de Commerce’ loopt van 12 oktober tot en met 22 december en is elke weekdag van 9 tot 13 uur gratis te bezoeken in het Stadsarchief.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]