Stad Leuven zet scholen in de verf

De voorbije weken toverde MIJNLEUVEN, het jongerenlabel van stad Leuven,   de ramen van enkele Leuvense secundaire scholen om tot ware kunstwerken. Drie jonge artiesten met artistieke roots in Leuven gingen aan de slag met leerlingen uit de deelnemende scholen en zette de scholen letterlijk in de verf. De raamtekeningen kaderen in een breder geheel van acties die inzetten op het welzijn van jongeren tijdens corona.

Brede acties vol inspiratie
MIJNLEUVEN zet sterk in op jongerenwelzijn en ondersteunt jongeren in deze moeilijke periode. Ze organiseren een hele waaier aan acties om jongeren een hart onder de riem te steken. Denk maar  aan de postkaartjesactie waarbij jongeren bemoedigende postkaartjes naar elkaar konden sturen en de digitale praatsessies ‘how do they feel’ waarin jongeren aangeven hoe ze zich voelen en waarbij experten hen advies geven.

Dirk Vansina, schepen van jeugd: “Een nieuw initiatief zijn de raamtekeningen op school: onder begeleiding van drie jonge artiesten mochten leerlingen een raamtekening met een positieve, hoopgevende boodschap aanbrengen in hun school. Met een waaier aan acties willen we jongeren een uitlaatklep bieden en hen op die manier versterken en veerkracht geven. We moeten vandaag extra aandacht hebben voor hun welzijn en dat is wat MIJNLEUVEN met deze acties wil bereiken”, verduidelijkt Dirk Vansina. “We geven jongeren echt een stem en vragen hen wat zij nodig hebben en hoe zij zelf denken elkaar te kunnen helpen.”

Ludieke boodschappen
Janoek, Silke en Lisa, 3 jonge street-art artiesten begeleiden de Leuvense leerlingen via workshops. Ze brainstormen samen over mogelijke onderwerpen en werken de raamtekeningen uit in een voorontwerp op schaal. Daarna gaan ze aan de slag op de ramen van hun school.

De Secundaire scholen het Heilig Drievuldigheidscollege, het Redingenhof, het Heilig Hart Heverlee en De Wijnpers tekenden de voorbije weken in voor een kunstzinnig traject waarbij hun ramen een frisse make-over kregen. “Met de raamtekeningen brengen de scholen letterlijk wat meer kleur in de klassen. Bovendien spreken ze jongeren aan op hun talent en ze inspireren hen. En de tekeningen toveren vast ook een lach op het gezicht van de leerlingen die niet mee schilderden. Dit soort acties is heel welkom in deze corona-tijden”,  vertelt schepen van onderwijs Lalynn Wadera.

Deelnemen kan nog
Secundaire scholen die ook graag nog willen deelnemen en hun ramen willen omtoveren, kunnen zich kandidaat stellen via info@mijnleuven.be

Contacteer ons
Dirk Vansina schepen van openbare werken, restauraties, jeugd en burgerzaken, stad Leuven
Lalynn Wadera schepen van onderwijs, economie, diversiteit, groen en stadsgebouwen, stad Leuven
Riena Exelmans jongerenwerker MIJNLEUVEN
Dirk Vansina schepen van openbare werken, restauraties, jeugd en burgerzaken, stad Leuven
Lalynn Wadera schepen van onderwijs, economie, diversiteit, groen en stadsgebouwen, stad Leuven
Riena Exelmans jongerenwerker MIJNLEUVEN
Over Stad Leuven

In de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven