Stad Leuven zet vrijwilligerswerk in de kijker tijdens Week van de Vrijwilliger

Tijdens de Week van De Vrijwilliger, van 27 februari tot 6 maart, bedankt stad Leuven de vele Leuvense vrijwilligers. Met allerlei acties zet de stad het belang en de meerwaarde van vrijwilligerswerk voor onze samenleving én de vrijwilliger zelf in de verf. Zo toont Leuven haar waardering voor de inzet van zovele Leuvenaars voor hun naasten.

“Eén op vijf Leuvenaars doet regelmatig aan vrijwilligerswerk en zet zich dus belangeloos in voor anderen”, vertelt Bieke Verlinden, schepen van zorg en welzijn. “Vrijwilligers zijn levensnoodzakelijk voor veel organisaties. Hun vrijwillige inzet voor anderen legt mee de fundamenten van onze samenleving en maakt van Leuven een zorgzame en warme stad waarin we aandacht hebben voor elkaar. De onschatbare betekenis van vrijwilligerswerk zetten we deze week op allerlei manieren in de kijker”, zegt schepen Verlinden.

Bekende Leuvenaars ‘vrijwilligen’
In de aanloop naar de Week van de Vrijwilliger organiseerde de stad Leuven een wedstrijd waarin drie Leuvense vrijwilligerswerkingen deze week een helpende hand van een bekende Leuvenaar konden winnen.  

Deze voormiddag, 1 maart, ging thuisactrice Marleen Merckx pannenkoeken bakken samen met de bewoners van Het Roerhuis, een organisatie waar mensen met een beperking terecht kunnen voor woon- en dagondersteuning. Hier helpen vaak vrijwilligers bij bewonersactiviteiten. Ze gaan samen naar theatervoorstellingen, op uitstap naar de zorgboerderij of maken wandelingen. Door de coronapandemie vielen veel leuke plannen in het water en konden ze niet meer zo veel op uitstap. Eén activiteit die wel altijd kon doorgaan, was samen naar “Thuis” kijken op televisie. Ze waren dan ook heel blij dat ‘Simonneke’ langs kwam.  

Filmregisseur Sahim Omar Kalifa vind je op woensdagvoormiddag 2 maart  achter de toog van Wereldcafé.coop, een fairtrade eet- en praatcafé volledig gedragen door vrijwilligers. Woensdagnamiddag rolt zangeres Luka Cruysberghs de mouwen op en gaat ze een handje helpen bij het indoor petanquen met bewoners in woonzorgcentrum Ter Vlierbeke en in de cafetaria van het lokale dienstencentrum.

Hoe de bekende Leuvense vrijwilligers meedraaiden ontdek je snel op onze sociale media. Zo hoopt de stad Leuvenaars te inspireren om zelf aan de slag te gaan.

Merci vrijwilliger
“Tijdens de Week van de Vrijwilliger zijn woorden van dank voor de duizenden vrijwilligers die Leuven rijk is meer dan verdiend”, zegt schepen Bieke Verlinden. Daarom konden, op initiatief van de stad, Leuvense organisaties de afgelopen weken bedankkaartjes bestellen om hun vrijwilligers te prijzen voor hun massale warme inzet, dag in dag uit.” Organisaties zoals Huis van het Kind Leuven vzw, MAAKbar, vzw Seniorama, OXFAM, Saamo, M Museum… gingen massaal in op dit aanbod. “Maar liefst 3.418 kaartjes werden verstuurd om vrijwilligers in de bloemetjes te zetten!”, vertelt schepen Verlinden.  

Zelf vrijwilliger worden?
Op donderdag 3 maart kan je  tussen 14 en 17 uur, met al je vragen over vrijwillgerswerk, zoals verzekeringen en voorwaarden, terecht bij een infostand aan de ingang van de Bib Tweebronnen. Je kan er samen met een medewerker van de stad ook de vele mogelijkheden bekijken die er zijn in Leuven en vast eentje vinden die aansluit bij de eigen interesses. Liever online door het aanbod van vrijwilligerswerk in Leuven grasduinen kan ook op het vrijwilligerswerkplatform van stad Leuven, www.leuvenvrijwilligt.be.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]