Stad licht initiatieven toe voor een 'Leuven Zonder Racisme'

Vorig jaar  trad de stad Leuven toe tot de Europese Coalitie van Steden Tegen Racisme (ECCAR). Leuven is ondertussen een erg actief lid van dit netwerk en heeft lokaal heel wat initiatieven genomen ter bestrijding van racisme en discriminatie. Deze initiatieven werden gisteren, 9 december, voorgesteld op het jaarlijkse netwerkevent van ‘Leuven Zonder Racisme’.

Ruim 50 geïnteresseerden uit verschillende maatschappelijke domeinen namen deel aan de netwerkdag van ‘Leuven Zonder Racisme’ in het Wagehuys in Leuven. Schepen van diversiteit Lalynn Wadera was erg opgetogen over de opkomst: “Al van bij de toetreding in 2018 betrekken we als stad zoveel mogelijk burgers en organisaties bij ons ‘Leuven Zonder Racisme’-verhaal. De hoge opkomst toont aan dat er een blijvende interesse bestaat voor het thema racisme in Leuven en dat veel organisaties racisme willen kunnen herkennen en er komaf mee maken. En maar goed ook, een Leuven zonder racisme is enkel mogelijk indien we allemaal aan hetzelfde zeel trekken.”

Tijdens de netwerkdag kregen de deelnemers toelichting bij het antiracismebeleid van de stad Leuven op verschillende domeinen zoals onderwijs, personeelsbeleid, slachtofferondersteuning, huisvesting… “Het is fijn om te zien dat er zoveel werven tegelijk lopen. Leuven maakt duidelijk komaf met racisme. Een derde van de Leuvenaars heeft een migratieachtergrond en we slagen er goed in om solidair en positief samen te leven. Racisme zet die solidariteit op de helling, dat mogen we niet toelaten. We moeten bewust blijven kiezen voor de weg van de verbinding”, aldus schepen Wadera.

Leuven pioniersstad in strijd tegen racisme en discriminatie
Vorige maand vond zowel de jaarlijkse ECCAR-conferentie plaats in Barcelona als een samenkomst van het Vlaams Stedennetwerk ter Bestrijding van Racisme en Discriminatie in Kortrijk. De stad Leuven vaardigde een delegatie af naar beide conferenties. “Het is belangrijk voor ons om een actief lid te zijn van beide stedennetwerken om inspiratie op te doen voor ons eigen beleid. We merken dat andere steden ook kijken naar Leuven als toonaangevende stad in de strijd tegen racisme en discriminatie. Zo waren de Europese partnersteden erg enthousiast over onze kleurpotlodenactie die dit voorjaar plaatsvond. Het is onze ambitie om, wat racismebestrijding betreft, een pioniersstad te zijn en te blijven gedurende de komende jaren”, besluit schepen Lalynn Wadera. 

Yassin El Attar licht antiracismebeleid stad Leuven toe
Yassin El Attar licht antiracismebeleid stad Leuven toe
Contacteer ons
Lalynn Wadera schepen van onderwijs, economie, diversiteit, groen en stadsgebouwen, stad Leuven
Yassin El Attar Projectcoordinator diversiteit en gelijke kansen
Lalynn Wadera schepen van onderwijs, economie, diversiteit, groen en stadsgebouwen, stad Leuven
Yassin El Attar Projectcoordinator diversiteit en gelijke kansen
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven