Stad maakt werk van energiezuinige handelszaken

Leuvense handelaars kunnen vanaf 1 november de kosten van een energiescan voor hun handelspand voor een groot deel recupereren. Bij een energiescan screent een energiedeskundige het pand en gaat hij of zij op zoek naar mogelijkheden om energie te besparen. De stad financiert tot 60% van de kost, de resterende kost kunnen handelaars in vele gevallen terugvorderen via de kmo-portefeuille. Met deze maatregel wil de stad het energieverbruik in handelszaken naar beneden halen.

Horeca Vlaanderen stimuleert al enkele jaren de horecasector om energiebesparende maatregelen te nemen en energiescans uit te voeren. De stad Leuven wil, naast de horeca, alle handelaars in Leuven aanmoedigen om duurzaam om te springen met hun energieverbruik. Het verbruik en de kost van energie in handelspanden zoals kledingwinkels, restaurants en cafés, loopt namelijk snel hoog op. Verwarming, verlichting en airconditioning zijn echte energievreters. Daarom geeft de stad, bovenop de premie met de kmo-portefeuille, een premie om de kost van een energiescan te dekken. 

“Gebouwen zijn in onze stad goed voor maar liefst 60% van de CO2-uitstoot. Het energieverbruik in woningen, grotere gebouwen, maar ook handelszaken moet dan ook drastisch naar omlaag. Hier is een grote inhaalbeweging nodig. Met deze premie geven we Leuvense handelaars een duwtje in de rug om eenvoudige ingrepen te doen die niet alleen het energieverbruik beperken, maar ook goed zijn voor de portefeuille”, zegt David Dessers, schepen van klimaat en duurzaamheid.

“We profileren Leuven als handelsvriendelijke stad. Daarom geeft de stad, bovenop de premie met de kmo-portefeuille, een premie om de kost van een energiescan te dekken. Zo creëren we twee keer winst: voor de handelaars en voor het milieu. We hopen dan ook massale interesse te zien bij de Leuvense handelaars” , aldus Els Van Hoof, schepen van handel.

Energiescan
De premie geldt voor energiescans die uitgevoerd worden vanaf 1 november in handelspanden in Leuven. In de scan zit een overzicht van het jaarlijks verbruik, een beperkte screening van de mogelijkheid om zonnepanelen te plaatsen en een overzicht van de quick wins met een duidelijk advies. De stad Leuven financiert tot  300 euro of maximum 60% van de totaalkost van de energiescan. 

Deze maatregel ligt vanavond ter stemming voor op de gemeenteraad.

Quick wins
Energie besparen hoeft niet onmiddellijk gepaard te gaan met grote kosten. Ook kleine investeringen, zogenaamde quick wins, leveren al heel wat besparingen op. Quick wins zijn investeringen of ingrepen die na maximaal twee jaar al terugverdiend zijn. Verlichtenmet LED-lampen, buisisolatie plaatsen, een lichtsensor installeren of gebruik maken van een schakelklok zijn bijvoorbeeld snelle en goedkope investeringen die op jaarbasis voor een tamelijke besparing zorgen. 

Soms hoeft het ook helemaal niets te kosten. Denk maar aan het sluiten van de deuren wanneer de verwarming of airconditioning opstaat. De stad Leuven roept handelaars alvast op om dit te doen. 

De premie kan aangevraagd worden via https://www.leuvenvoorondernemers.be/premie-energiescan.
 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]