Stad ondersteunt handel met proefproject Leuven.Dropt

In Leuven startte deze week het proefproject ‘Leuven.Dropt’. Daarmee ontzorgen stad Leuven en bpost de lokale handelaars bij het verzenden van bestellingen. Handelaars krijgen toegang tot een afleverpunt voor pakjes in de Brusselsestraat 51, en tot gratis software voor een webshop. “Zo ondersteunen we handelaars met de overstap naar een lokaal online aanbod. Dankzij het proefproject wordt het voor de handelaars gemakkelijker om online te verkopen, en dus ook voor de Leuvenaars om lokaal te bestellen en hun vertrouwde handelaars te steunen”, zegt schepen van handel Johan Geleyns.

Het initiatief wordt positief onthaald bij de lokale handelaars. Johan Geleyns is tevreden dat het project wordt uitgerold: “Veel handelaars zien nu grote delen van hun omzet verdwijnen door de verplichte sluiting omwille van het coronavirus. Online verkoop kan dit verlies deels compenseren, doch te vaak blijft de drempel om bestellingen te verzenden te groot. Sommigen hebben nog geen online verkoopkanaal, anderen vinden de verzendkosten te hoog.”

Daarom verlaagt stad Leuven samen met bpost nu die drempel met het proefproject Leuven.Dropt. “Bovendien wil je als ondernemer stappen zetten vanuit een ambitie om te groeien, en niet uit angst voor de financiële gevolgen van een gezondheidscrisis. Met dit proefproject ondersteunen we lokale handelaars om die stappen opnieuw met zelfvertrouwen te nemen”, aldus schepen Johan Geleyns.

Drop off-punt met dagelijkse ophaling
Leuven.Dropt is tijdelijk en geldt exclusief voor handelaars. Stad Leuven en bpost bieden samen een bereikbaar afleverpunt aan met een laad- en loszone. Zo vermijden handelaars lange wachtrijen of parkeerproblemen bij andere Leuvense postkantoren. Stad Leuven zorgt op haar beurt voor een beschikbaar en bereikbaar pand en bracht de handelaars op de hoogte.

Het extra afleverpunt bevindt zich in de Brusselsestraat 51 en is beschikbaar tot eind januari. Bpost haalt de pakketten nog dezelfde dag op. Ook in de hal van het postkantoor in de Jan Stasstraat komt tijdelijk een extra drop off-doos. Handelaars kunnen met Leuven.Dropt gebruikmaken van alle postpunten, en wie al een contract heeft met bpost kan ook het extra afleverpunt gebruiken.

Starters in online verkoop
Handelaars krijgen bovendien meteen toegang tot een tijdelijk contract bij bpost. Ze kunnen ook gratis werken met de online software elkezaakonline.be, waarmee ze hun eigen webshop kunnen maken.

Het proefproject is interessant voor handelaars die nog niet vertrouwd zijn met online verkopen. “Vaak hangt kiezen voor verzenden van pakjes samen met minimum aantallen, en veel handelaars die starten met online verkopen weten nog niet of ze zo veel pakjes zullen verkopen”, zegt schepen Johan Geleyns. “Ze durven dan de sprong niet te wagen. Daarom is dit proefproject een unieke kans voor hen om tijdens deze crisisperiode toch verzending te kunnen aanbieden. Zo helpen we wie nog twijfelt op weg en blijft winkel-hieren tijdens en na de coronacrisis toegankelijk voor handelaars én voor klanten.”

Ook bpost is blij dat het proefproject kan worden opgestart: “De huidige situatie brengt uitdagingen voor iedereen, ook voor bpost met ongezien hoge volumes”, zegt Veerle Van Mierlo van bpost. “Wij zijn ervan overtuigd dat we een rol kunnen en moeten spelen in de ondersteuning van de lokale economie.”

Contacteer ons
Johan Geleyns schepen van sport, handel en werk, stad Leuven
Hilde Vansteenvoort adviseur handel
Veerle Van Mierlo Persrelaties bpost
Johan Geleyns schepen van sport, handel en werk, stad Leuven
Hilde Vansteenvoort adviseur handel
Veerle Van Mierlo Persrelaties bpost
Over Stad Leuven

In de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven