Stad organiseert infosessie voor gastgezinnen

De oorlog in Oekraïne woedt nog steeds. In Leuven stelt de stad samen met vele vrijwilligers en partners alles in het werk om de Oekraïense mensen op de vlucht op verschillende vlakken te ondersteunen. Naast de collectieve opvangsites, zoals Scheut en het Guido Gezelle-huis, hebben zich ook meer dan 400 Leuvenaars aangemeld als gastgezin. Om hen te informeren en te ondersteunen, organiseert de stad donderdag 31 maart een infosessie.

“We kunnen rekenen op honderden Leuvenaars om mensen die hun leven vernietigd zien warm en menselijk op te vangen. Ik wil iedereen bedanken voor hun engagement, inzet en zorgzaamheid”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani. “Er leven heel wat vragen, zowel bij de gastgezinnen als bij de Oekraïners. Om die zo goed mogelijk te beantwoorden, en om helderheid te scheppen rond de verwachtingen en verantwoordelijkheden, organiseren we een infosessie voor de kandidaat-gastgezinnen die zich bij de stad hebben aangemeld.”

Op de infosessie krijgen de aanwezigen uitleg over de verschillende soorten opvang, verzekeringen, welke ondersteuning de stad biedt zowel voor de gastgezinnen als voor de Oekraïense vluchtelingen … Er zullen ook experten aanwezig zijn om op vragen te antwoorden. De stad zorgt ook voor een aanspreekpunt tijdens het verblijf, zowel voor kandidaat- gastgezinnen als voor Oekraïners. Inschrijven kan via www.leuven.be/infomoment-gastgezin.

Daarna volgt een kennismakingsgesprek met geïnteresseerde kandidaat-gastgezinnen. De stad matcht Oekraïners met een geschikt gastgezin.

Onthaal en begeleiding
Momenteel hebben zich al 125 gezinnen aangemeld, bestaande uit 265 Oekraïense vluchtelingen, waaronder 86 kinderen. De meesten onder hen verblijven bij familie of vrienden in het eigen netwerk. Een honderdtal heeft opvang op de Scheutsite. Volgende week kan ook het Guido Gezellehuis in gebruik genomen worden.

Oekraïense vluchtelingen kunnen zich nog steeds zonder afspraak bij het onthaalpunt in het stadskantoor terecht voor een eerste aanmelding en intake. Daarbij worden ook hun noden in kaart gebracht door een vast team van stadsmedewerkers en vrijwilligers.

Vragen of informatie
Mensen met vragen kunnen terecht bij het onthaalpunt Oekraïne, telefonisch op 016 27 27 72 of per mail op [email protected].

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]