Stad plant 55 klimaatbomen op Philipssite

Sinds de zomer richt de stad het park op de Philipssite stapsgewijs in met zitbanken, picknicktafels en kleine sport- en spelelementen. Deze week vindt er ook een grote vergroeningsactie plaats, en plant ze 55 klimaatbomen. Met deze aanplanting zet de stad tevens een grote stap in het engagement dat ze in maart 2022 met de ondertekening van het Bomencharter aanging. 

De stad koos voor boomsoorten die goed kunnen groeien op de bodem van de Philipssite en die minder hard afzien van de effecten van de klimaatverandering. “Door de extremer wordende weersomstandigheden krijgen steeds meer boomsoorten het moeilijker om te overleven. We kiezen dus heel bewust voor ‘klimaatbomen’. Dat zijn bomen die beter bestand zijn tegen lange periodes van droogte en kortstondige wateroverlast. ​ Op die manier wapenen we ons voor de toekomst en maken we het aangenaam vertoeven op de Philipssite”, vertelt schepen van openbaar groen, Lalynn Wadera. 

Voor mens én dier
De stad koos in totaal zeven verschillende boomsoorten op basis van de plaatselijke groeiomstandigheden op de Philipssite. Het gaat om de valse christusdoorn, schijnacacia, spaeth els, dodoens iep, zwarte populier, zoete kers en haagbeuk. “De meeste van deze bomen groeien snel waardoor ze sneller schaduw verschaffen. Ze worden hier voornamelijk in groepjes aangeplant; ideaal om bij warm weer onder te picknicken of even uit te rusten. En de bomen zijn niet alleen interessant voor de mens: de schijnacacia en de zoete kers trekken met hun bloemen in de lente bijvoorbeeld tal van bijen en vlinders aan. Ook de zeldzame zwarte populier, de dodoens iep en de haagbeuk zijn een gastheer voor veel soorten vogels en insecten. ​ 

Groene buffer
De bomen krijgen vooral een plaats aan de randen van het park, langs de Ring, de Geldenaaksebaan, maar ook nabij de Tivolistraat aan de achterzijde van de Philipssite. “Op die manier vormen ze een mooie groene overgang tussen de verkeersassen en het park. In het midden van het park blijft er genoeg open ruimte voor sport, spel of een openluchtevenement”, weet schepen Wadera. 

Bomencharter
De nieuwe aanplanting is tevens een belangrijke stap in het engagement dat de stad aanging met de ondertekening van het Bomencharter in maart 2022. Daarin zette ze zich als doel om tijdens deze legislatuur 10.000 bomen te planten. ​ 

Oprichter van het Bomencharter, Jo Maes, was aanwezig om samen met schepen van openbaar groen Lalynn Wadera symbolisch één boom mee te planten en in te huldigen als Klimaatboom. “Ik ben bijzonder dankbaar voor het engagement van de stad Leuven om meer bomen te planten op haar grondgebied. Ik ga dan ook met veel plezier in op de uitnodiging om samen een klimaatboom te planten met de schepen en de groendienst. Bomen zijn cruciaal in onze collectieve strijd tegen de klimaatopwarming, zeker ook in een stedelijke context”, vertelt Maes. 

“We blijven voortdurend op zoek naar plaatsen op het openbaar domein om bomen te planten. Dat is ons aandeel om het streefdoel te bereiken”, besluit schepen Wadera. 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]