Stad verbindt Leuvense scholen met vlaggenlijn 

Vandaag, 5 oktober, is het Dag van de Leraar, de dag waarop de leerkrachten centraal staan. In Leuven gebeurt dat op een feestelijke manier. Deze week krijgt ​ elke leraarskamer een vlaggenlijn met de slogan ‘Lesgeven in Leuven is een feest.’ Daarmee viert Leuven als onderwijsstad bij uitstek de vele leerkrachten die lesgeven in een Leuvense school. Ze versterkt zo het groepsgevoel en ondersteunt leerkrachten. Want je staat dan misschien alleen voor de klas, lesgeven in Leuven doe je niet alleen.  

“Leraar zijn, dat is soms wroeten, zoeken naar de juiste aanpak voor elk kind. Tegelijkertijd is het net dat wat het zo fijn maakt als dit lukt. Want dat is wat leraren doen, samen met de kinderen zoeken naar wat voor hen werkt om te leren en te groeien. ​ De sprankel in de ogen die kinderen krijgen als ze kunnen groeien, dat is waar leraren het verschil maken”, zegt schepen van onderwijs Lalynn Wadera. “Leraren verdienen het om vandaag eens extra in de bloemetjes te staan. Beter nog is dat we hen echt waarderen.” 

Mooiste beroep ​
Stad Leuven doet heel wat inspanningen om de leerkrachten te ondersteunen en hen zo waardering te tonen. “We organiseren dit schooljaar weer heel wat activiteiten voor hen, de ene al wat feestelijker dan de andere”, zegt Wadera. “Want leraar is het mooiste beroep – en zeker in Leuven - is dat een feest.” 

Vlaggen in de leraarskamer ​
De stad hangt deze week in elke Leuvense leraarskamer een stuk van een grote vlaggenlijn op. Deze werd gemaakt ​ door sociaal atelier People Made en bestaat uit gerecycleerde stadsbanners. ​ Elke school kreeg een gelijk stukje van de oorspronkelijke slinger van 3.000 vlagjes. Drieduizend zoals de postcode van Leuven. “Zo herinneren we de leraarskamers eraan dat ze in Leuven niet alleen staan. We verbinden de scholen bijna letterlijk.” ​ 

Netwerken, ontzorgen en stimuleren ​
Die verbinding stimuleert de stad ook met allerlei netwerk- en leermomenten voor Leuvense leerkrachten. ​ Leraren en andere onderwijsmakers kunnen zo bijvoorbeeld vier keer per jaar naar de onderwijsliving komen. Daar krijgen ze input van experten en kunnen ze ervaringen uitwisselen. “De sessie van oktober focust op methodieken om te werken rond duurzaamheid, die in november over gezonde voeding, taalbeleid en energieneutraal school maken”, weet Wadera. 

Daarnaast zijn er ook regelmatig netwerkmomenten waarop zorgcoördinatoren en welzijnswerkers onderling ervaringen uitwisselen en elkaar inspireren. De stad ontzorgt de scholen ook met brugfiguren. En ze voorziet een premie om leerkrachten met een innovatief idee te stimuleren om dat idee ook effectief uit te werken. “Want wat is er frustrerender dan een geweldig verbeteridee te hebben dat je niet kunt uitwerken?” 

Talentenfluisteraar ​
Dit jaar zal de stad op vormingsmomenten en thematische sessies om Leuvense leerkrachten kansen te geven om ook zelf te groeien. Vanavond start de reeks met een sessie rond talenten onder begeleiding van Luk Dewulf, dé expert ter zake. “We leren leraren kijken naar hun eigen talenten en om een talentenbril op te zetten om anders te kijken naar hun leerlingen. Deze sessie is een kennismaking, nadien krijgen 50 leraren de kans om in een opleidingstraject tot talentencoach te stappen. Kinderen zijn zich vaak niet bewust van hun talent. Deze talentencoaches helpen hen om zich bewust te worden en hun talenten te benoemen. We dromen ervan dat elk kind en elke jongere in Leuven zijn talenten kan leren kennen. ​ 

Kers op de taart ​
Omdat verbinding ook werkt door samen te dansen, organiseert de stad dit schooljaar opnieuw een lerarenfeest. “Na de coronaperiode, die voor leerkrachten toch echt heftig geweest is, organiseerden we vorig jaar voor het eerst zo'n feest. Het was toen een echte loutering en het groepsgevoel was groot. We zullen dus ook dit schooljaar zo afsluiten”, belooft schepen Wadera. ​ 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]