Stadsarchief zet deuren open en toont bijzondere stukken uit WO I

Open Archiefdag op zaterdag 24 september 2022

Wat vind je precies in het Leuvense stadsarchief? En hoe gaan de archivarissen te werk? Je ontdekt het tijdens de Open Archiefdag op zaterdag 24 september tussen 10 en 17 uur. Alle facetten van de archiefwerking komen aan bod en ook de rijke vrijwilligerswerking staat in de kijker. Van een blik in het archiefdepot, een stockverkoop van Leuvense publicaties tot een wedstrijd om je eigen archiefskills te testen. Een presentatie van enkele geschonken archiefstukken geeft dan weer verhalen over WO I prijs.

“Open Archiefdag is in het leven geroepen om de werking van het Stadsarchief aan het publiek te tonen en om Leuvenaars bewust te maken van de rijkdom van de archiefcollecties en de vele verhalen die hierbij horen. We noemen het archief niet voor niets het geheugen van onze stad”, benadrukt schepen van cultuur, Denise Vandevoort.

Achter de schermen
Wie een blik achter de schermen wil, schrijft zich best in voor een van de rondleidingen in het archiefdepot (om 11 en 16 uur). De archivarissen tonen verschillende archiefstukken en vertellen hoe ze er optimaal bewaard worden. Ook de vele vrijwilligers van het Stadsarchief zijn present op de Archiefdag en demonstreren in de namiddag hoe zij bijdragen aan de werking. Maar ze dagen de bezoekers ook uit in een wedstijd. Wie plooit het snelst een archiefdoos? Wie schat het juiste gewicht van een register? Wie kan een zin in historisch schrift foutloos lezen? De drie beste deelnemers winnen een boekenpakket.

Leuvense publicaties
Salsa! vzw, de vriendenvereniging van het Stadsarchief, organiseert tijdens Open Archiefdag zijn jaarlijkse boekenmarkt in de hal van Tweebronnen. In de leeszaal houdt het Stadsarchief een stockverkoop van Leuvense publicaties aan zeer voordelige prijzen. Open Archiefdag is dus zeker ook het moment om boeken, prenten of postkaarten over de geschiedenis van Leuven en omgeving op de kop te tikken.

Archiefstukken WO I – speuren naar echt of fake?
Het Stadsarchief krijgt regelmatig ook schenkingen van particulieren. Op Open Archiefdag staan er enkele in de kijker uit de periode van WO I. Alfons Terclavers schonk 3 brieven uit 1917-1918 van brouwerij La Vignette, gevonden in een schouw in het pand van de voormalige brouwerij in de Mechelsestraat. Ze vertellen over een ‘geheime’ levering van bier aan de Duitse overheid. Luc Dierickx schonk een fotokader van leden van de stedelijke aardappeldienst met in het midden Philippe Dierickx, wellicht student tijdens WO I. De geschiedenis of functie van de dienst is onbekend, net als de andere leden op de foto. Het Stadsarchief hoopt nog op enkele tips van bezoekers tijdens de Archiefdag. Marc De Clercq, fotograaf uit Gent, leent voor Open Archiefdag zijn 4 kooldrukken over de Brand van Leuven uit. Het Stadsarchief bezit van deze koolafdrukken contactafdrukken van glasnegatieven en postkaarten uitgegeven door verschillende kaartendrukkers. Bij vergelijking van de koolafdrukken, de contactafdrukken en de postkaarten, blijkt dat er regelmatig geretoucheerd werd: gebouwen die nog intact waren, zijn zeer deskundig weggewerkt…. Fake news anno 1914. Aan de bezoeker om in de expo zelf de kooldrukken, contactafdrukken en postkaarten te vergelijken en te achterhalen waar geretoucheerd werd.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]