Stadsbestuur herdenkt aanvallen op Hiroshima en Nagasaki

Oproep tot nucleaire ontwapening

Op 6 augustus 1945 sloeg de atoombom in op Hiroshima om 08.15 uur plaatselijke tijd. Vanmorgen hesen burgemeester Mohamed Ridouani en schepen Lies Corneillie op datzelfde uur de vlag van Mayors for Peace (Burgemeesters voor Vrede) aan het stadskantoor. Het stadsbestuur laat de vlag wapperen tot zondag 9 augustus om 11.02 uur, het exacte tijdstip waarop 75 jaar geleden ook Nagasaki het slachtoffer werd van een atoomaanval.

Met deze symbolische actie toont Leuven zich solidair met Hiroshima en Nagasaki, en ijvert Leuven mee voor nucleaire ontwapening en een duurzame wereldvrede. De atoombommen legden beide Japanse steden in puin en maakten meer dan 210.000 slachtoffers. Zelfs nu, 75 jaar na de bombardementen, hebben veel hibakusha (overlevenden van de aanvallen) nog steeds last van de fysieke en emotionele nawerkingen van straling. De hibakusha blijven over de hele wereld de vurige wens verspreiden dat niemand nog ooit zou lijden zoals zij geleden hebben.

Mayors for Peace
In 1982 richtten de burgemeesters van Hiroshima en Nagasaki het internationale netwerk Mayors for Peace op tijdens een speciale bijeenkomst van de Verenigde Naties voor ontwapening. Onder het voorzitterschap van beide steden ijvert het netwerk voornamelijk voor nucleaire ontwapening. Vandaag telt het netwerk bijna 8.000 leden in 164 landen. België telt 374 leden, waaronder Leuven.

Burgemeester Mohamed Ridouani: “Je veilig voelen is een basisvoorwaarde voor welbevinden. Helaas zijn er nog veel plaatsen waar mensen dagelijks te maken hebben met geweld en conflict. De vredesboodschap moet dus blijvend verspreid worden, ook al hebben wijzelf het hier best goed. Leuven is een voortrekker op vlak van verdraagzaamheid en verbondenheid, die boodschap onderlijnen we nog eens extra vandaag. Ik roep mijn collega-burgemeesters op om hun gemeente ook lid te maken van Mayors for Peace. Want elke mens heeft recht op een veilige, stabiele leefomgeving.”

Herinneren, eren en beloven
Naar aanleiding van de 75ste verjaardag van de aanvallen op Hiroshima en Nagasaki, informeert ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear weapons) over de aanvallen op hun nieuwe website en moedigt het mensen aan om mee te beloven kernwapens te bannen.

“Elk van ons kan deze mooie en waardevolle belofte doen. Vrij vertaald luidt ze: ‘ik herinner me de slachtoffers van Hiroshima en Nagasaki, en ik eer de overlevenden door te beloven om met hen te strijden voor een afschaffing van kernwapens’. Surf naar de website van ICAN, informeer je en doe de belofte. Moedig gerust ook je vrienden aan om mee te doen”, roept Schepen Lies Corneillie op.

Kraanvogels, fototentoonstelling en klokslagen
De Leuvens vredesbeweging voerde gisteren al actie. Zo stuurden ze onder andere papieren kraanvogels naar Hiroshima en Nagasaki. Kraanvogels worden namelijk wereldwijd gevouwen als symbool voor vrede en hoop. Wie deze actie heeft gemist, kan tot eind augustus op vrijdagen en weekenddagen van 13.30 tot 16.30 uur terecht in de Sint-Michielskerk van Leuven voor een tentoonstelling van de Leuvense vredesbeweging met portretten van hibakusha die hun gruwelijke ervaringen delen.

Om de atoomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki te herdenken, speelde beiaardier Luc Rombouts gisteren vredesliederen en muziek uit Japan tijdens zijn wekelijkse bespeling van de Vredesbeiaard. Vandaag om 08.15 uur klonken op de Vredesbeiaard ook 75 klokslagen als herdenking voor Hiroshima; zondag om 11.55 uur gebeurt hetzelfde speciaal voor Nagasaki.

Contacteer ons
Mohamed Ridouani burgemeester, stad Leuven
Lies Corneillie schepen van wonen, gelijke kansen en mondiaal beleid, stad Leuven
Dagmar Van Grunderbeeck consulent mondiaal beleid, stad Leuven
Mohamed Ridouani burgemeester, stad Leuven
Lies Corneillie schepen van wonen, gelijke kansen en mondiaal beleid, stad Leuven
Dagmar Van Grunderbeeck consulent mondiaal beleid, stad Leuven
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven