Start werken Herbert Hooverplein en Mgr. Ladeuzeplein

Parking Ladeuze blijft bereikbaar

De twee grootste pleinen van Leuven, het Mgr. Ladeuzeplein en het Herbert Hooverplein, krijgen een nieuw uitzicht. Sinds de invoering van het verkeerscirculatieplan heeft de auto op die pleinen plaats gemaakt voor voetgangers en beleving. “De nieuwe aanleg sluit aan bij die nieuwe pleinfunctie en moet dat nog versterken”, zeggen schepenen Dirk Robbeets en Erik Vanderheiden.

De aanleg van de werken start op dinsdag 10 oktober. “Dat brengt onvermijdelijk enige hinder met zich mee”, zegt Robbeets. “Maar we stellen alles in het werk om dat tot een minimum te beperken.”

De aannemer start met werken op de Blijde Inkomststraat tussen Parking Ladeuze en de Ravenstraat en op de Tiensestraat tussen het Herbert Hooverplein en de Vlamingenstraat. Daar zullen de twee hoeken heraangelegd worden, in functie van de verkeerslus die er sinds de start van het circulatieplan ligt. Ook de voetpaden worden vernieuwd.

De aannemer zal de twee werfzones afsluiten voor alle autoverkeer, om vlot te kunnen werken. “Dat betekent dat de pleinen moeilijker bereikbaar zijn met de auto. Voor bewoners, handelaars en horeca zijn er omleidingen voorzien, zodat ze kunnen laden en lossen,” zegt schepen van handel Erik Vanderheiden. “Alle handels- en horecazaken blijven ook bereikbaar, te voet of met de fiets aan de hand.”

De werken hebben ook een impact op de bereikbaarheid van Parking Ladeuze, een populaire centrumparking, aangezien de toegang via de Blijde Inkomststraat onderbroken is. “We hebben een omleiding voorzien, om de parking toch bereikbaar te houden”, zegt Robbeets. Bezoekers kunnen de parking bereiken via de Blijde Inkomststraat, de Maria Theresiastraat, Bogaardenstraat, Ravenstraat en Arendstraat. De rijweg voor de universiteitsbibliotheek wordt uitzonderlijk voor alle autoverkeer opengesteld, zodat de inrit van Parking Ladeuze vandaaruit bereikbaar is. De verkeerslus Blijde Inkomststraat-Tiensestraat wordt tijdelijk aangepast. Automobilisten moeten via de Maria Theresiastraat staduitwaarts rijden.

De werken duren tot 31 oktober. Daarna is Parking Ladeuze weer bereikbaar zoals gewoonlijk.

In november wordt de rijweg op het Herbert Hooverplein zelf heraangelegd. Het autoverkeer rijdt tijdens die fase over de voormalige rijweg naar de Tiensestraat. Eens dat klaar is, zal de aannemer alle werfzones tegelijk asfalteren, op één dag. Die dag moet iedereen opnieuw de omleiding volgen. Die dag is afhankelijk van het weer. Voor de start van de kerstmarkt moeten deze werken klaar zijn.

Na de kerstmarkt start de heraanleg van de pleinen zelf. De grootste metamorfose zal het Herbert Hooverplein ondergaan. “We vergroten het plein tot aan de gevels, met ruimte voor ontmoeting, extra groen en zitbanken. Bovendien komt er een waterfontein die de middeleeuwse stadsomwalling symboliseert. Het Herbert Hooverplein wordt een plek waar het geweldig vertoeven wordt”, zegt Robbeets.

Op het Mgr. Ladeuzeplein wordt de rijbaan heraangelegd in kasseien, in hetzelfde materiaal als het huidig plein. “Zo zal het Mgr. Ladeuzeplein mooi aansluiten op de omliggende winkelstraten. Een groter plein betekent ook meer mogelijkheden voor de handel en horeca, de markt, de kermis en andere evenementen”, zegt Vanderheiden. 

Contacteer ons
Dirk Robbeets schepen van openbare werken
Erik Vanderheiden schepen van communicatie
Piet Bovin adviseur weg- en waterbeheer
Dirk Robbeets schepen van openbare werken
Erik Vanderheiden schepen van communicatie
Piet Bovin adviseur weg- en waterbeheer
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven