​​​​​​​Steeds meer stadslandbouw op gronden van de stad

De stad en het OCMW Leuven stelden midden vorig jaar tien gronden, goed voor in totaal negen hectare, ter beschikking voor duurzame stadslandbouwprojecten. De Leuvense Voedsel- en Landbouwadviesraad (VLAR) selecteerde elf diverse projecten. De laatste projecten worden nu opgestart. Zo treffen landbouwer Roel Uyttenbroeck en kok Geert Groffen momenteel de nodige voorbereidingen op een perceel aan het Vuntpad in Wilsele-Putkapel, waar ze vanaf april 2022 lokaal geteelde groenten en kruiden zullen aanbieden aan de buurt en de horeca. Wat verderop op een OCMW-perceel in Wijgmaal is de ecologische boomkwekekerij Terra Silva van start gegaan. Terra Silva verkoopt er lokaal en duurzaam geteelde fruitbomen en bessenstruiken. Het aandeel lokaal geteelde, verse voeding breidt zo gevoelig uit.

“Vorig jaar stelden we tien percelen ter beschikking voor stadslandbouw. Daar kwam al snel heel wat reactie op. Er was duidelijk vraag naar. Met dit initiatief gaven we iedereen met interesse in duurzame voeding en landbouw in Leuven de kans om daarmee aan de slag te gaan”, licht schepen van landbouw en consumptie David Dessers toe. “De verschillende projecten zijn ondertussen opgestart. Dankzij deze elf stadslandbouwprojecten kunnen we het aandeel lokaal geteelde, duurzame producten gevoelig opkrikken en brengen we de Leuvense voedselstrategie in de praktijk. Lokale, seizoensgebonden en duurzame voeding zullen zo steeds beter de weg vinden naar het bord van de Leuvenaar.”

“De Leuvense voedselstrategie leeft. Leuven behoort intussen tot de pioniers met haar stadslandbouwprojecten. Daar mogen we zonder meer trots op zijn. Het pad loopt uiteraard niet altijd over rozen. We leren veel uit het hele proces van deze oproep en van de lopende initiatieven. Ook in de VLAR merk je de goesting om samen te werken en bruggen te bouwen. Er is een gezonde kritische dialoog. Dat is belangrijk en hoopvol”, aldus Tessa Avermaete, voorzitter van de VLAR.

Na één dag al wachtlijst
Landbouwer Roel Uyttenbroeck en kok Geert Groffen delen het perceel aan het Vuntpad in Wilsele-Putkapel. Roel baat al zelfoogsttuin Ramselveld in Holsbeek uit, maar zocht een perceel om zijn bestaande landbouwactiviteiten uit te breiden. Roel treft momenteel de nodige voorbereidingen zodat buurtbewoners er vanaf april 2022 hun groenten kunnen komen oogsten. Roel zal net als in zelfoogsttuin Ramselveld werken volgens de principes van Community Supported Agriculture (CSA). CSA betekent letterlijk landbouw ondersteund door de gemeenschap. In de praktijk betalen CSA-leden de landbouwer een vaste prijs per jaar in ruil voor landbouwproducten. Zo geven ze de landbouwer kapitaal bij de start van het jaar om zaai- en plantgoed aan te kopen en delen ze in de risico's en meeropbrengsten. Als deelnemer mag je het hele jaar groenten komen oogsten wanneer je wil. De boer geeft richtlijnen over hoeveelheden en helpt je op weg bij het oogsten. Hij zorgt voor een divers aanbod aan seizoensgroenten die op een ecologische manier geteeld worden.

Dat er in de buurt vraag was naar lokaal geteelde, duurzame, verse groenten, blijkt uit de hoge respons. “Op enkele dagen tijd meldden zich al veertig mensen aan. Ik had nochtans enkel een kartonnen bordje aan het veld geplaatst met wat bondige informatie en enkele courgetten om gratis mee te nemen die ik over had van het Ramselveld”, vertelt Roel. “Eigenlijk zitten we al aan het maximum aantal deelnemers voor het startjaar. Wie later nog wilt aansluiten, kan zich op de wachtlijst zetten. Het is straf dat het zo snel gaat, er is duidelijk een grote vraag naar.” Meer informatie vind je op www.ramselveld.be

Lokale kruiden en kleine groenten voor de horeca
Op datzelfde perceel start kok en bio-tuinier Geert Groffen met zijn bedrijfje L’orto e la cucina, Italiaans voor “de moestuin en de keuken”. Hij zal kruiden en kleine groenten, voornamelijk peulvruchten, voor de horeca telen. Leerlingen van de naburige freinetschool Krullevaar’t kwamen al helpen met inzaaien. “Verse kruiden en peulvruchten zoals boontjes worden nog vaak overgevlogen. Omdat het aanbod aan verse, lokaal geteelde kruiden in bussel beperkt is, kopen veel groothandels hun producten op de internationale markt. Daar wil ik verandering in brengen”, aldus Geert. Hij zal hiervoor onder meer samenwerken met Kort’om Leuven, het distributieplatform van lokale (landbouw)producten voor handel en horeca. Geert zal ook groentepakketten aanbieden aan buurtbewoners. “Roel en ik delen dit perceel en we geloven dat beide projecten complementair zijn. Sommige mensen willen echt graag elke week zelf hun groenten komen oogsten. Anderen geven er de voorkeur aan om elke week een kant-en-klaar pakket af te halen.” Wie interesse heeft in een wekelijks groentepakket, kan zich aanmelden via groffen.geert@gmail.com.

Fruitbomen en bessenstruiken van hier
Op een perceel van het OCMW in de Meerstraat in Wijgmaal is Terra Silva van start gegaan. Terra Silva is een ecologische boomkwekerij en teelt op een duurzame manier fruitbomen en bessenstruiken. Alle planten worden in de volle grond, zonder kunstmest en chemicaliën gekweekt. Hierdoor zijn de planten sterker en wordt het milieu niet vervuild. De verkoop van de planten vindt plaats van november tot en met maart. Terra Silva verkoopt onder meer appelbomen, vijgenstruiken en notenbomen. Meer informatie vind je op www.terrasilva.be.

Contacteer ons
David Dessers schepen van mobiliteit, klimaat en duurzaamheid, landbouw en consumptie, stad Leuven
Tessa Avermaete voorzitter VLAR
Hilde Van Rillaer deskundige duurzaamheid
Roel Uyttenbroeck Ramselveld
Geert Groffen L’orto e la Cucina
David Dessers schepen van mobiliteit, klimaat en duurzaamheid, landbouw en consumptie, stad Leuven
Tessa Avermaete voorzitter VLAR
Hilde Van Rillaer deskundige duurzaamheid
Roel Uyttenbroeck Ramselveld
Geert Groffen L’orto e la Cucina
Over Stad Leuven

In de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven