STELPLAATS schiet uit de startblokken

Op zaterdag 3 maart opent STELPLAATS officieel de deuren. Meteen hét moment om met eigen ogen te zien wat deze bruisende plek vol jong experiment allemaal te bieden heeft en welk potentieel er schuilgaat achter de vier betonnen muren die vroeger dienst deden als herstelplek voor de Leuvense lijnbussen. Het openingsmoment belooft alvast te knallen, met een indrukwekkend programma dat weerspiegelt welk talent we vanaf vandaag én in de toekomst mogen verwachten. Want nu STELPLAATS up and running is, kunnen ook nieuwe initiatieven en evenementen er volop hun plek veroveren

Op 3 maart zwaaien de poorten van STELPLAATS vanaf 12 uur open en wordt iedere bezoeker die deze grote hal binnenstapt, ondergedompeld in een jonge, dynamische sfeer die de vaste maatstaf wordt voor de komende jaren. Want waar vroeger busmotoren brulden, raast nu een nieuwe golf van jonge initiatieven die barsten van ideeën. Van een open atelier voor hout- en metaalbewerking (Saté), een indoor skatepark voor Leuvense skaters (Vzweetje) en goedkope repetitieruimte voor jonge muzikanten (Vloer 1) tot een DIY zeefdrukatelier (Scheefdruk), een open graffiti workshop en creatieve kookmomenten in een experimentele keuken (Collectief Z.A.T). Je ziet het allemaal passeren. En je kan er ook gewoon aan meedoen; van het meebouwen aan een skatetoestel, tot het meejammen met Vloer 1, je fiets laten repareren door BCB of de eerste lijnen spuiten op de nieuwe, legale graffitimuur.

Bovendien wordt het geheel volledig aan elkaar gelijmd met een muzikale line-up om duimen en vingers bij af te likken. Zowel lokaal, bovenlokaal als internationaal talent krijgt er een stevig podium. Spits je oren voor  livesets van MAJOR (Leuven - live hip hop - publieksprijs Rockvonk 2017), EME (Leuven - soul - publieksprijs Rockvonk 2015), JtotheC (Kortrijk - funk) & Cup of Tea (Brussel / Leuven - hip hop / beats) en dj-sets van Outlandish Family, Alia, Betonkust (NL) & Bjeor.

Van oude stelplaatsen naar STELPLAATS: waarom?
Door als stad gebruik te kunnen maken van de oude stelplaatsen van De Lijn  (in de Vuurkruisenlaan) ontstond een grote kans om in te spelen op de steeds terugkerende vraag van jongeren naar een fysieke plek om hun plannen te realiseren. Leuven is dan ook een plek die bruist van jong talent. Stuk voor stuk jonge doeners en denkers die met hun ideeën bijdragen aan de ontwikkeling van de stad. “Door een gebrek aan betaalbare ruimte worden jongeren heel vaak belemmerd om op een vrije manier hun initiatieven te ontplooien”, zegt schepen van jeugd Dirk Vansina. “Daardoor geraken heel wat noden niet ingelost en blijven Leuvense jongeren op hun honger zitten. Met STELPLAATS willen we deze jongeren graag de kans geven hun ideeën uit te werken in een creatieve omgeving. Het moet een plek zijn die écht van hen is.”

En dat wordt het ook. STELPLAATS wordt dé plek die staat voor de kracht van Leuvense jongeren. Waarbij ze de ruimte krijgen om niet alleen te denken, maar ook te doen. Enerzijds door een aantal vaste bewoners een plek te geven op lange termijn, en die samenwerking zo uit te bouwen dat ze niet alleen de kans krijgen een eigen concept uit te werken maar ook elkaar kunnen versterken. Tegelijk vullen die vaste gebruikers noden in die al langer op de agenda staan, zoals een overdekte skatehal en repetitieruimte voor de jonge, Leuvense muzikant. Anderzijds door plaats te maken voor kortstondige of eenmalige concepten en evenementen zoals bv. kleinschalige festivalletjes of kunstenexpo’s. Belangrijk hierbij is dat STELPLAATS een plek wordt die op organisatorisch vlak aangestuurd wordt, maar wel duidelijk vorm krijgt door én voor de gebruikers zelf.

STELPLAATS is een initiatief van mijnLeuven, het jongerenlabel van de stad, en Onkruid. Het project wordt financieel ondersteund door de stad Leuven.

Praktisch

Dagprogramma

 • 12 – 14 uur: Begeleid skaten (vzweetje) // Workshop muziekinstrument (saté)
 • 12 – 18 uur: Showroom + ‘nazicht onder toezicht’ (BCB) // Live zeefdrukken (Scheefdruk) // DenDuw
 • 14 – 18 uur: Doorlopende jam (Vloer 1) // Workshop skate (Saté) // HAPpenings (collectief z.a.t)
 • 18 – 21 uur: Skate - best trick (Vzweetje)

Doorlopend:
De Serre – expo Waldorf Claw & Straatletters // Eline Cornelissen - '11.3 times cycled around the world'

 

18 uur: Officiële inhuldiging door schepen van jeugd Dirk Vansina

 

Avondprogramma

Live optredens:

 • 18 uur: MAJOR
 • 19.30 uur: EME
 • 21.30 uur: JTOTHEC
 • 23 uur: Cup of tea

DJ’s:

 • doorlopend: Outlandish Family
 • 24.00 uur: AliA
 • 01.00 uur: Betonkust
 • 02.30 uur: Bjeor
   

Het gedetailleerde programma vind je op http://bit.ly/2njsojg


 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]