Street art fleurt spoorwegbruggen aan Aarschotsesteenweg op

Tijdens het bouwverlof kregen twee spoorwegbruggen aan de Aarschotsesteenweg kleurrijke muurschilderingen. De stad gaf de opdracht om de doorgangen onder de bruggen een make-over te geven. En het resultaat mag er zijn!

“De stad verfraait al verschillende jaren het openbaar domein met street art. De voorbije weken waren de doorgangen onder de spoorwegbruggen aan de Aarschotsesteenweg het werkterrein van het kunstenaarscollectief ‘All About Things’. Hun opdracht was een link te leggen met de Leuvense eigenheid en de speerpunten van het DNA van Leuven in verschillende muurschilderingen te verwerken. En daarin zijn de artiesten zeker geslaagd”, zegt Dirk Vansina, schepen openbare werken.

Deze doorgangen zijn ideaal voor de realisatie van een artistiek project. Door de vele passage genieten de kunstwerken van een grote visibiliteit.

“Het doel van dit project is om invalswegen naar de stad te verfraaien zodat ze een verwelkomend effect hebben op bezoekers. Tegelijkertijd geven we kunstenaars een platform om hun artistieke expressie te tonen aan een breed publiek”, vervolgt schepen Vansina.

Concept en uitvoering
Twee bruggen zijn intussen klaar. De eerste brug (Aarschotsesteenweg/K. Begaultlaan) heeft als thema ‘sport en beweging’, naar aanleiding van de titel die Leuven kreeg als Europese Sportstad in 2021. We zien een zwemmer, een loper en een fietser in een dynamisch geheel. Kunstenaar Joren Joshua staat bekend om zijn vloeiende lijnen en slungelige personages. Zijn illustraties zetten aan tot beweging, en dat is exact wat de stad voor ogen had.

De tweede brug (Aarschotsesteenweg/Compostweg) kreeg een prachtige illustratie van de hand van Levi Jacobs, waar het Leuvense DNA in verwerkt zit. We zien studenten die verpozen in het park met een frisse pint (Leuvense Stella uiteraard, een subtiele verwijzing naar de langste toog van Europa), genderneutrale figuren, jong en oud, een uitstraling van diversiteit. Ook het gebruik van frisse kleuren maakt deze muurschildering specifiek en uniek voor Leuven.

“In 2023 zal ook de ‘Duitse brug’ opgefleurd worden met street art”, kondigt schepen Vansina nog aan. Er komt een ontwerp op van de Antwerps/Italiaanse kunstenares Lucia Biancalana met subtiele verwijzingen naar de Leuvense geschiedenis zoals Fonske, George Lemaître, een klokkenluider… .

De drie bruggen liggen op korte afstand van elkaar. Daarom zocht de stad kunstenaars die in dezelfde stijl werken om samenhang en uniformiteit te creëren in het straatbeeld. “Hiermee proberen we ook een wildgroei aan illegale graffiti te vermijden. Een win-win voor de omgeving”, besluit Vansina.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]