Succesvolle editie inclusieve Open Monumentendag Leuven

Waar vorig jaar door corona geen enkel gebouw opengesteld kon worden, zette de Leuvense Open Monumentendag dit jaar de deuren wagenwijd voor iedereen open. De editie kreeg als thema ‘inclusief erfgoed’. Door de coronamaatregelen moesten bezoekers voor het grootste deel van het programma vooraf inschrijven. Maar liefst 3520 plaatsen werden gecreëerd om zoveel mogelijk bezoekers gelukkig te maken. Alle die rondleidingen, wandelingen en fietstochten waren volledig volzet.

“Hoewel het nog geen Open Monumentendag was zoals we die normaal kennen, met àlle deuren open, vrije bezoeken en grotere groepen, zijn we toch zeer tevreden met deze editie. Bovendien was het evenement dit jaar meer dan ooit ‘open’ te noemen dankzij het thema Inclusief erfgoed. We hebben nieuwe doelgroepen kunnen bereiken en we zijn trots dat we een programma konden aanbieden waaraan letterlijk iedereen kon deelnemen”, aldus een fiere schepen van onroerend erfgoed Carl Devlies. “Verschillende tolken Vlaamse Gebarentaal, gespecialiseerde gidsen voor deelnemers met een visuele beperking, leerkrachten Nederlands voor anderstaligen en anderstalige gidsen in het algemeen hebben hier samen met ons voor heel veel bezoekers een geslaagde dag van gemaakt. Het Heilig-Hartinstituut en Scouts en Gidsen Museum werkten zelfs een aanbod uit volledig op maat van de Akabe-scouts in Heverlee om deze jongeren een onvergetelijke dag te bezorgen. Zo hebben we vandaag maar eens te meer gezien dat erfgoed mensen écht verbindt”, vult schepen van gelijke kansen Lies Corneillie aan.

Mooie bezoekersaantallen
Naast de inschrijvingen vooraf, kon je op sommige plaatsen wel nog de dag zelf terecht om de erfgoedsfeer op te snuiven. In totaal namen ongeveer 10.000 mensen deel aan deze – nog steeds coronaveilige – editie, met als uitschieters Abdij van Park, de Silo met de mooie transformatie voor het productiehuis van de Chinezen, Florida en de boeiende tentoonstelling Kigali-Kampala Express, boekenmarkt en optredens op het dakterras, de Universiteitsbibliotheek, de Kruidtuin en de urban jogging en wandeltocht georganiseerd door Monumentenwacht in Kessel-Lo. De stad voorzag samen met de Katholieke Universiteit Leuven nog steeds enkele bubbelwandelingen: ‘Door het arboretum van de Sint-Geertruiabdij’, ‘100 jaar vrouwelijke studenten in Leuven’ en ‘Latijns-Amerika in Leuven’. Ook deze werden de dag zelf veelvuldig gedownload en bezocht. De tochten blijven bovendien beschikbaar om er in de toekomst coronaveilig van te genieten. En niet te vergeten: we braken een wereldrecord! Maar liefst 89 Leuvenaars van verschillende nationaliteiten hielden zondag de fiets in de Velodroom draaiende.

Veel gestemd op Hotel d’Udekem d’Acoz
Het pareltje gisteren was het Sint-Pieterscollege met het gerestaureerde Hotel d’Udekem d’Acoz. Niet minder dan 650 bezoekers kwamen de school bewonderen, een drankje nuttigen in de pop-up zomerbar en natuurlijk stemmen voor de Onroerenderfgoedprijs waarvoor het hotel d’Udekem d’Acoz één van de drie laureaten is. Op 1 oktober maakt het agentschap Onroerend Erfgoed de winnaar bekend, maar aan het enthousiasme van de bezoekers zal het alvast niet gelegen hebben. De stad maakte dit gebouw bovendien virtueel toegankelijk aan de hand van een rondleiding in de erfgoedapp van Faro en deze rondleiding blijft in de toekomst aangeboden voor de Leuvenaar en bezoekers van Leuven.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]