Succesvolle start groepscursus rookstop in de Romaanse Poort

Stoppen met roken kan een hele opgave zijn. Steun en aanmoediging bij de rookstop kunnen dan het verschil maken. Op maandag 14 september volgden zes geïnteresseerden een infosessie over de rookstopcursus. Vijf van hen schreven zich na afloop ook effectief in voor de start van de groepscursus rookstop op 28 september. De organisatie van deze cursus is een samenwerking tussen de stad, eerstelijnszone Leuven en Logo Oost-Brabant, die mensen wilt helpen bij het stoppen met roken.

“Zo’n groepscursus is een mix van groepstherapie met ruimte voor een individueel programma'', zegt tabakoloog Laurens Schroyens. “Het verbaast me telkens weer hoe snel er een groepsdynamiek op gang komt en hoe rokende lotgenoten elkaar vinden en aanmoedigen om de sigaret definitief uit hun leven te bannen.”

Met deze groepsaanpak wordt stoppen geen eenzame strijd tegen de sigaret. De begeleiding schenkt veel aandacht aan het verhogen van eigen inzichten in de rookverslaving en het versterken van de motivatie. Daarnaast krijgen deelnemers ondersteuning bij het wegwerken van twijfels en het voorbereiden op de eerste rookstopdag. Na de gezamenlijke rookstop leert de groep omgaan met eventuele ontwenningsverschijnselen. Ook het aanleren van vaardigheden om rookdrang en de zin in een sigaret in te tomen komen aan bod. De tabakoloog houdt tijdens de cursus de motivatie van de deelnemers scherp. Uit evaluatie blijkt dat de steun die rokers bij elkaar vinden de allerbelangrijkste succesfactor is van deze groepsaanpak.

“We zijn heel blij dat deze cursus zo succesvol is in tijden van corona. Eens te meer blijkt hoe belangrijk onze gezondheid is,” haalt Bieke Verlinden, schepen van zorg en welzijn, aan. “Maar gezond zijn heb je niet steeds in de hand. Dat de cursus zo goed als volzet is, toont toch aan dat mensen bezig zijn met hun gezondheid in deze bizarre tijden. We gaan de cursus ook begin 2021 herhalen, wanneer heel wat mensen goede voornemens maken. Zo kunnen we hen helpen die te realiseren. We willen ook in het bijzonder gezinnen in kwetsbare situaties bereiken. Bijvoorbeeld door hen aan te spreken via ‘Start smiling’, ons project over mondzorg, want gezond zijn begint in de mond”, aldus schepen Bieke Verlinden

De deelnemers leren stoppen met roken én volhouden in acht sessies op 28 september, 5, 12, 19 en 26 oktpber, 9 en 23 november en 7 december, telkens om 19.30 uur in de Romaanse Poort.

Meer weten of last minute inschrijven?
Dat kan! Mail naar karen.opdencamp@leuven.be of bel naar 016 27 26 30
De cursus wordt georganiseerd, rekening houdend met de geldende maatregelen rond het coronavirus. Inschrijven is daarom ook verplicht. De Vlaamse overheid vergoedt grotendeels jouw deelname. Je betaalt zelf nog 48 euro voor de hele cursus. Heb je een statuut van verhoogde tegemoetkoming? Dan betaal je slechts 24 euro.

Deze organisatie kadert binnen het project Start smiling, waarvoor de stad subsidies ontvangt van de Vlaamse Vereniging Steden en Gemeenten om extra in te zetten op mondzorg bij kwetsbare inwoners. 

Contacteer ons
Bieke Verlinden schepen van zorg en welzijn, wijkwerking en begraafplaatsen, stad Leuven
Karen Opdencamp projectverantwoordelijke start smiling, stad Leuven
Bieke Verlinden schepen van zorg en welzijn, wijkwerking en begraafplaatsen, stad Leuven
Karen Opdencamp projectverantwoordelijke start smiling, stad Leuven
Over Stad Leuven

In de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven