Themamix tijdens Vlaamse Archeologiedagen

Op 9 en 10 oktober zijn het weer Vlaamse Archeologiedagen. Een kolfje naar de hand van de stad Leuven. “Het zichtbaar maken van archeologisch erfgoed is immers een belangrijk aspect van ons onroerenderfgoedbeleid”, verklaart Carl Devlies, schepen van onroerend erfgoed.

Dit jaar sluiten de activiteiten aan bij enkele andere thema’s. “Het koppelen van archeologische activiteiten aan andere thema’s die leven in de stad, creëert een interessante meerwaarde. Meer ‘verborgen’ erfgoed komt zo op minder evidente plaatsen tot zijn recht én het geeft ons de mogelijkheid om een divers publiek warm te maken voor dit soort erfgoed. De stad zet zich als onroerenderfgoedgemeente in om het archeologisch erfgoed te waarderen en onder de aandacht te brengen”, vertelt schepen Devlies.

“Gekoppeld aan andere thema’s, zorgt archeologie dit jaar voor een niet te missen mengkroes.” – Carl Devlies

Foodarcheologie tijdens het Oogstfeest
De Leuvense kruidtuin viert dit jaar haar 200-jarig bestaan met onder andere een oogstfeest in het weekend van 9 en 10 oktober waarin voeding centraal staat. Een perfecte match, want archeologie leert ons veel over voeding in het verleden. Een heuse foodarcheoloog wekt op zaterdag de middeleeuwse keuken tot leven en leert de bezoeker traditionele oogstkoeken bakken. Tijdens een stadswandeling ontdek je wat mensen in het oude Leuven aten en dronken en waar ze hun eten kochten.

Geheimen van de abdij
Ook in de Abdij van Park hebben ze dit jaar reden om te feesten. De Norbertijnen, de kloosterorde die de abdij in de 12e eeuw stichtte, viert haar 900-jarig bestaan. De Abdij van Park zag er in haar beginperiode helemaal anders uit. Archeologisch onderzoek binnen het abdijdomein gaf al enkele geheimen prijs. Tijdens de archeologiedagen kunnen bezoekers ontdekken wie er in de middeleeuwse abdij leefde samen met een fysisch antropoloog. Een specialist steenhouwerstechnieken geeft rondleidingen langs de oudste plekken van de abdij. Op het neerhof van de abdij kunnen kinderen archeoloog worden voor één dag. In samenwerking met de afdeling archeologie van de KU Leuven kunnen kinderen onder andere zelf zaken opgraven, of oude potten in elkaar plakken.

Meer informatie
Inschrijven voor de activiteiten en extra info op www.leuven.be/archeologiedagen

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]