Tienduizendste compostbak gaat naar Phellice en Benjamin

Leuvenaars kunnen compostvaten en -bakken bij de stad kopen aan een voordelige prijs. De stad moedigt daarmee haar inwoners aan om thuis te composteren en zo hun hoeveelheid afval te verminderen. Ondertussen ging de 10.000e compostbak buiten. Het waren Phellice en Benjamin uit Kessel-Lo die bij de dienst stadsreiniging langs kwamen voor die compostbak. 

"De Leuvenaars hebben duidelijk oren naar composteren. Sinds we de aantallen zijn gaan bijhouden in 2008, hebben we maar liefst 10.000 compostbakken én 1.377 compostvaten verkocht", vertelt schepen van stadsreiniging Thomas Van Oppens. "Met andere woorden: gemiddeld één op tien Leuvense huishoudens heeft een compostbak of -vat in zijn tuin. En dat is goed nieuws want gft maakt ongeveer 50 procent uit van de totale huishoudelijke afvalberg. Er valt bij deze fractie dus heel wat winst te halen. Hoe minder gft we moeten ophalen en verwerken, hoe beter voor het milieu." 

De voordelen van compost
Composteren is een proces waarbij kleine organismen gft-afval verwerken tot compost. Veel werk vraagt het niet: af en toe het afval omkeren zodat er een goede verluchting is. Verder kun je de natuur zijn gang laten gaan. "Composteren is ook voor de Leuvenaars interessant. Compost is immers goed voor de tuin. Het geeft de bodem meer structuur waardoor die regenwater langer vasthoudt. Compost is ook natuurlijke voeding en door te composteren houden we de interne kringloop van het leven in de tuin in stand. Dood wordt met andere woorden nieuw leven", vult schepen Van Oppens aan.

Bakken vs. vaten
De houten compostbakken zijn geschikt voor middelgrote en grote tuinen. De stad biedt een zelfbouwpakket aan. Om goed te composteren heb je twee pakketten nodig. Daarmee maak je een bak met een inhoud van 1 m³. Eén pakket kost 5 euro. De compostvaten uit kunststof zijn geschikt voor tuinen kleiner dan 200 m² of voor mensen met weinig tuinafval. De vaten van 280 liter zijn gemaakt van gerecycleerd materiaal en kosten 7,50 euro per vat (met beluchtingsstok). Geïnteresseerden kunnen een compostvat of -bak kopen bij de dienst stadsreiniging

Contacteer ons
Thomas Van Oppens schepen van personeel, organisatie, stadsreiniging, studentenzaken en dierenwelzijn
Bruno Vanaenroyde diensthoofd afvalbeheer en stadsreiniging
Thomas Van Oppens schepen van personeel, organisatie, stadsreiniging, studentenzaken en dierenwelzijn
Bruno Vanaenroyde diensthoofd afvalbeheer en stadsreiniging
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven