Tina uit Kessel-Lo is 100e zwerfvuilvrijwilliger

De stad gaat dagelijks met zo’n 57 medewerkers de strijd aan tegen zwerfvuil en sluikstort. Ze kunnen daarbij rekenen op de hulp van steeds meer zwerfvuilvrijwilligers, mensen die zich engageren om regelmatig zwerfvuil te ruimen. Deze week ging de honderdste vrijwilliger van start: Tina Peeters uit Kessel-Lo. Op drie jaar tijd is het aantal zwerfvuilvrijwilligers exponentieel toegenomen.

De stad Leuven kan al enkele jaren rekenen op inwoners die vrijwillig zwerfvuil ruimen in bepaalde straten en buurten. De laatste jaren is het aantal zwerfvuilvrijwilligers exponentieel toegenomen en de coronacrisis heeft dat nog versneld. "Begin 2018 telde onze stad welgeteld vijftien zwerfvuilvrijwilligers. Vandaag zitten we aan honderd vrijwilligers, dat is een enorme toename op drie jaar tijd. Wekelijks komen daar nog kandidaten bij. Dat is onder meer het resultaat van een sterke sensibiliseringscampagne. Het is in coronatijden ook een fijn alternatief voor een gewone wandeling", reageert een enthousiaste schepen van stadsreiniging Thomas Van Oppens. "Samen met de medewerkers van de stad ruimen ze jaarlijks meer dan 400 ton zwerfvuil in Leuven."

De vrijwilligers krijgen van de dienst stadsreiniging het nodige materiaal zoals een grijper, een fluohesje en transparante huisvuilzakken. Deze zakken mogen ze achterlaten op afgesproken plaatsen, waar medewerkers van de stad ze later ophalen. Zwerfvuilvrijwilligers zijn mensen van alle leeftijden, mannen en vrouwen, hele gezinnen of gepensioneerde opa’s en oma’s. “Ze engageren zich om regelmatig, op momenten dat het voor hen past, vrijwillig hun steentje bij te dragen in de strijd tegen zwerfvuil. De meesten kiezen voor de plek waar ze wonen, anderen hun werkplek of daar waar ze graag gaan wandelen. We zijn bijzonder blij dat zoveel Leuvenaars zich engageren en samen met de stadsdiensten Leuven mee proper houden”, aldus Van Oppens. 

Verantwoordelijkheid van élke Leuvenaar
De stad is erg blij met deze inzet, maar benadrukt dat propere straten, pleinen en parken de verantwoordelijkheid van élke Leuvenaar zijn. "Voorbije week hebben we hallucinante taferelen gezien, onder andere in het stadspark en op het Ladeuzeplein. Heel wat mensen kwamen er genieten van het mooie weer, maar lieten hun afval gewoon achter. Dat kan echt niet. Ik roep dan ook iedereen met aandrang op om zijn of haar afval in de vuilnisbak te smijten of beter nog: terug mee naar huis te nemen", aldus Van Oppens.

Wie zich geroepen voelt om zelf ook zwerfvuilvrijwilliger te worden kan zich steeds aanmelden via www.leuven.be/zwerfvuilvrijwilliger

 

Contacteer ons
Thomas Van Oppens schepen van personeel, organisatie, stadsreiniging, studentenzaken en dierenwelzijn
Bruno Vanaenroyde diensthoofd afvalbeheer en stadsreiniging
Thomas Van Oppens schepen van personeel, organisatie, stadsreiniging, studentenzaken en dierenwelzijn
Bruno Vanaenroyde diensthoofd afvalbeheer en stadsreiniging
Over Stad Leuven

In de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven