Tivolibrug krijgt kleurrijke make-over

De fietsersbrug aan de Tivolistraat staat bekend voor haar kleurrijke graffitimuren, maar de afgelopen jaren maakte een hoop illegale tags en onafgewerkte graffitibeelden haar minder aantrekkelijk. Daarom stak de stad via haar jongerenwerking mijnleuven, de brug in een nieuw jasje. Ze organiseerde daarvoor een street art workshop met een 25-tal jongeren.

De brug verbindt de Tivolistraat met de Brugstraat in Heverlee over de treinsporen en is een belangrijke doorgangsroute voor veel fietsers waaronder jongeren op weg van en naar school. Mijnleuven, de jongerenwerking van de stad, nam de muren van de brug in 2019 al eens onder handen met een participatief jongerenproject. Helaas kwamen er al snel ‘tags’ en onafgewerkte graffitibeelden over die kunstwerken. Dat gaf de doorgang een onaangenaam gevoel.

Schepen van jeugd Dirk Vansina: “De stad wil deze veelgebruikte doorsteek een nieuw jasje geven en ervoor zorgen dat passanten kunst in het straatbeeld meer accepteren én respecteren.”

Daarom schilderden de jongeren van mijnleuven de muren van de brug weer volledig wit. Daarna vroeg de stad via het instagramkanaal van mijnleuven input aan alle Leuvense jongeren. Zo konden zij hun mening over de invulling van de brug geven. Daarna gaf de Leuvense street artist Alexander Luniewski een gratis workshop street art aan geïnteresseerden. Tenslotte gingen zij samen aan de slag om het nieuwe kunstwerk in te kleuren. Het resultaat is een prachtige nieuwe muurtekening met als thema muziek en literatuur (composities, structuren, strips en boekvormen).

“Het was mooi om te zien hoe Leuvense jongeren, de buurt en de Leuvense street art scene hier samen aan werkten”, gaat Vansina verder. “Street art in Leuven geeft op veel plaatsen een positieve uitstraling aan de stad. Ik ben fier omdat Leuven weer een knap kunstwerk rijker is, maar vooral ook omdat ik weet hoe jongeren hier hun creativiteit en hun tijd vrijwillig hebben ingestoken.”

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be