Toekomstplannen voor de Vijvers van Bellefroid krijgen vorm

In 2019 kocht de stad Leuven de Vijvers van Bellefroid in Wilsele-dorp. De stad liet een masterplan opmaken om dit domein van 21 ha groot uit te bouwen tot een waardevol natuurdomein, waar Leuvenaars terecht kunnen voor een wandeling, om te genieten van de natuur en de rust. De grote lijnen voor de plannen liggen vast. Geïnteresseerde Leuvenaars konden ze vorige zondag ​ komen bekijken en hun feedback meegeven.

Het domein van de Vijvers van Bellefroid ​ was ​ jarenlang in privéhanden en werd toen gebruikt als karperkweekvijvers en ook enkele jaren als jachtgebied. Eind 2019 kocht de stad het domein aan. “Wie passeert aan de Brandweg in Wilsele zou het niet vermoeden, maar achter de bomen naast de Sportschuur zitten twee prachtige vijvers verscholen. Het domein ademt rust uit en wie wat van natuur kent, weet dat hier wel eens ​ zeldzame soorten gespot kunnen worden”, zegt Lalynn Wadera, schepen van openbaar groen. “Nu het eigendom is van de stad, geven we de Leuvenaars alle kansen om hier van de natuur en de rust te genieten. Tegelijkertijd ​ zetten we in op natuurbescherming en -ontwikkeling.”

Wat er al gebeurde
In de eerste maanden na de aankoop heeft de stad de vijvers toegankelijk gemaakt met respect voor de natuur. Er kwam een wandelpad rond de zuidelijke vijver. De noordelijke vijver werd ​ afgesloten voor bezoekers om de waardevolle planten- en diersoorten zo veel mogelijk gerust te laten. ​ Via een houten scheidingswand met kijkgaten kunnen bezoekers deze parel bewonderen. “Op de infoborden is te lezen waarom we de vijver best gerust laten. Bevers, vossen, marters, eekhoorns, verschillende soorten zwanen, ganzen, eenden en reigers en ook de ijsvogel hebben hun veilig plekje in en rond deze vijver”, verduidelijkt schepen Wadera.

Toekomstplannen
De natuur beschermen en versterken en tegelijkertijd bezoekers de kans geven om hier van de natuur en de rust te genieten, dàt is de ambitie die de stad heeft. Om dat mogelijk te maken, selecteerde de stad via een wedstrijd samen met Vlaamse Bouwmeester het ontwerpbureau ‘Overlant- NU Architectuuratelier’. De ontwerpers hebben de site grondig bestudeerd, ze hebben buurtbewoners, buurtverenigingen en experten bevraagd. Op basis daarvan zijn ze tot het voorliggende masterplan gekomen.

Natuurbeheer
“Aan de noordelijke vijver zullen we de natuur ambitieus beschermen en zo beheren dat nog meer zeldzame soorten hier hun habitat krijgen”, verduidelijkt Wadera. Samen met het Agentschap voor Natuur en Bos en geëngageerde natuurspecialisten van Natuurpunt werken de stad en het ontwerpteam een natuurbeheerplan uit.

Genieten
Aan de zuidelijke vijver wordt het heerlijk om te wandelen, te spelen, rustig te zitten en letterlijk met de voeten tot aan het water te komen. De plannen voorzien paden voor een wandeling van anderhalve kilometer. Onderweg komen wandelaars waterpoeltjes in de oever tegen, kunnen ze stukken over vlonderpaden wandelen en komen er rond de zuidelijke vijver natuurlijke spelaanleidingen voor kinderen.

Verder voorziet het plan beperkte ruimte voor natuurvissers en een stilteplek voor bezinning. De toegang aan de Sportschuur wordt groener , duidelijker en toegankelijker. ​ Het zal in de toekomst ook mogelijk zijn om vanaf het jaagpad langs de Vaart naar de vijvers te gaan. Daar komt een extra toegang. Het wandelnetwerk van de provincie Vlaams-Brabant zal wandelaars ook langs dit pad leiden.

Faunafort
“Als kers op de taart komt er een duurzaam, circulair en innovatief observatiepunt dat helemaal opgaat in het landschap”, zegt Wadera enthousiast. ​ De buitenste wand zal opgebouwd worden met gestabiliseerde aardlagen, afkomstig van lokale Leuvense bouwwerven. Dat is een interessant biotoop voor fauna en flora. “Bezoekers zullen in het fort kunnen, waar ze zich in een weelderige binnentuin zullen wanen en het domein in de verschillende richtingen kunnen bekijken.”

Het circulaire concept is een idee van NU Architectuuratelier. Zij toetsten dit af in ​ een onderzoeksgroep met experten van o.a. Leuven 2030, KU Leuven en Howest.

Volgende stappen
De ontwerpers nemen de feedback van de bezoekers van de infomarkt mee om de plannen te finaliseren en zich klaar te maken voor de uitvoeringsfase. Tegelijkertijd werken ze verder aan het Natuurbeheerplan dat zal bepalen wat nodig is om de natuur te beschermen en nog te versterken.

“We spreiden de werken over meerdere jaren. Maar we starten nog dit jaar met een aantal concrete en zichtbare projecten”, zegt schepen Wadera. Op korte termijn starten alvast onderhouds- en opfrissingswerken van de vijvers. De stad zal de zuidelijke vijver tijdelijk droog leggen en de overpopulatie aan karpers aanpakken. “En ook de wandelverbinding tussen het jaagpad langs de Vaart en de zuidelijke vijver zal er nog dit jaar komen”, belooft schepen Wadera.

In de loop van 2024 volgen de eerste inrichtingswerken en start de ​ bouw van het faunafort.

 

Website preview
Een duurzame toekomst voor de vijvers van Bellefroid
De stad laat een toekomstvisie opmaken voor het natuurdomein vijvers van Bellefroid.
Stad Leuven

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Neem contact op met

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be