Toerist in eigen stad met ‘Wiekent Leuven’

De stad Leuven geeft 100 inwoners de kans om op zaterdag 21 en zondag 22 april op reis te gaan in hun eigen stad. ‘Wiekent Leuven’ is een tweedaagse citytrip met alle ingrediënten van een weekendje Rome of Parijs. Op het programma staan een gegidste stadswandeling, een rondleiding in M of in de Universiteitsbibliotheek, een film in Cinema ZED en een feestje met dj Bobby Ewing. Na een overnachting op hotel sluiten de 'toeristen' hun weekend af met een BBQ in de Sint-Geertrui-Abdij.

Citytrips zijn in. De mooiste steden van Europa en daarbuiten liggen slechts een korte vliegtuigreis van ons verwijderd. Leuvenaars hebben dus vaak al aan sightseeing gedaan in bijvoorbeeld Berlijn of Barcelona maar kennen de toeristische ervaring van hun eigen stad niet. Toch is Leuven in trek bij toeristen. Jaarlijks komen er zelfs meer dan 280.000 bezoekers uit het buitenland, mede dankzij een sterke promotie over de landsgrenzen heen.

"Wij willen de Leuvenaars zich eens toerist in eigen stad laten voelen. Met Wiekent in Leuven kan de Leuvenaar de stad op een andere manier beleven en onze toeristische troeven (her)ontdekken", aldus schepen voor toerisme Dirk Vansina.

In de loop van 2017 voerde Toerisme Vlaanderen een onderzoek uit naar de wijze waarop de Leuvenaars kijken naar toerisme in hun stad. De antwoorden waren positief: de Leuvenaar ervaarde geen overlast, erkende het belang van toerisme voor de economie en was van oordeel dat investeringen in stadsverfraaiing zowel het toerisme als de eigen inwoners ten goede komen.

Er was wel een opvallend signaal: Leuvenaars willen graag meer betrokken worden bij het beleid. Dit wordt gestaafd door de reacties op de volgende vraag: ‘Ik heb het gevoel dat ik in Leuven een klankbord heb waar ik mijn bezorgdheden over de toeristische ontwikkelingen in Leuven kan delen.’ 66% is niet akkoord met deze stelling.

“Ik ben met dit antwoord aan de slag gegaan”, vertelt Dirk Vansina. “Daarom hebben we dit programma  voor de Leuvenaar uitgewerkt. Hij krijgt de kans om een weekend zijn eigen stad als toerist te ervaren en zijn bevindingen mee te delen.”

Wiekent-programma
 

Zaterdag 21 april

  • 12.30 uur: ontvangst door schepen van toerisme Dirk Vansina en gastheren Jan Delvaux en Bobby Ewing in het Hollands College
  • 14 uur: geleid bezoek aan een toeristische trekpleister (Museum M, stadhuis of de bibliotheektoren)
  • 17.30 uur: film ‘De Leuvense scene’ op groot scherm in Cinema ZED (Vesaliusstraat), ingeleid door Jan Delvaux
  • 19.15 uur: diner in een restaurant naar eigen keuze of een plaatsje op het gloednieuwe festival Food & Hops in het Comeniusgebouw
  • 21.30 uur: fuif met stads-dj Bobby Ewing in zaal Rotonde in OPEK (Vaartkom)

Zondag 22 april

  • 8.30 uur: ontbijt
  • 10.30 uur: stadswandeling naar keuze: Culinair Leuven (Erfgoeddag), Begijntjes, Ontdek het nieuwe Leuven (over stadsvernieuwing), Leuven bierstad, Verborgen hoekjes of Belpop (met Jan Delvaux)
  • 13 uur: barbecue in de Sint-Geertrui-Abdij

Alle deelnemers overnachten in hotel Park Inn by Radisson in de Martelarenlaan. Anders is het geen echte citytrip natuurlijk. Het is ook goed voor het groepsgevoel. Op hotel gaan in eigen stad is bovendien een hele aparte ervaring.

De prijs bedraagt 99 euro per persoon, exclusief diner op zaterdagavond.

Interesse?

Alle details vind je op www.leuven.be/wiekent. Daar kan je je nog tot 7 april inschrijven voor deze unieke belevenis.

 

Contacteer ons
Dirk Vansina schepen van burgerzaken, monumentenzorg, jeugd, feestelijkheden en toerisme, Stad Leuven
Klaar Van Hoeymissen teamleider loket toerisme
Nathalie Tuyls administratief medewerker evenementen
Dirk Vansina schepen van burgerzaken, monumentenzorg, jeugd, feestelijkheden en toerisme, Stad Leuven
Klaar Van Hoeymissen teamleider loket toerisme
Nathalie Tuyls administratief medewerker evenementen
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven