Twaalfde Autovrije Zondag in Leuven: activiteiten verspreid over de hele stad en een autovrije binnenring

Op zondag 27 september 2020 organiseert de stad in samenwerking met Mobiel 21 vzw voor de twaalfde keer Autovrije Zondag. Leuvenaars kunnen naar hartenlust straten en pleinen innemen. Er wordt gedanst, muziek gespeeld, gesport en je kan er terecht op snuisterijenmarkten. Dit jaar worden de activiteiten voldoende verspreid omwille van corona. De focus ligt daarom extra op beweging. De organisatoren moedigen iedereen aan om de activiteiten al wandelend of fietsend te ontdekken.

“Autovrije Zondag is een ideale manier voor bewoners en bezoekers om de stad op een andere manier te beleven”, zegt schepen van mobiliteit, klimaat en duurzaamheid David Dessers. “De invloed van Autovrije Zondag mag je niet onderschatten. Het is dankzij dagen zoals deze dat mensen de voordelen van een autovrije stad leren kennen. Op Autovrije Zondag kunnen bewoners de straat opnieuw beleven en kunnen we de stad terug aan haar bewoners geven.”

Het gebied binnen de ring, alsook een groot deel van de binnenring, is autovrij tussen 10 en 18 uur. Alle activiteiten zijn gratis.

Coronaveilige editie
De organisatoren gaan dit jaar voor een coronaveilige editie. Dit houdt in dat de activiteiten voldoende verspreid worden. Zo wijken de stad en Mobiel 21 voor het eerst uit naar Kessel-Lo. Op en rond het Blauwputplein leert Velt je ecologisch tuinieren en kan je proeven van een gloednieuw bier van de Mannen van 1980 & 81. Hal 5 viert er zijn derde verjaardag met tal van kinderanimatie en ook de Fietsschool van Leuven is open. Het dragen van een mondmasker is verplicht voor alle activiteiten. Ook de andere coronamaatregelen blijven van kracht.

“Deze coronaveilige editie grijpt terug naar de essentie van de Autovrije Zondag”, zegt schepen van klimaat en duurzaamheid David Dessers. “Ruim veertig activiteiten van lokale verenigingen en buurtbewoners vinden plaats in de stad. We maken heel erg veel ruimte vrij om te bewegen en te beleven. We moedigen iedereen aan om de fiets- en wandelroutes te volgen om zo de verschillende activiteiten te ontdekken. Daarnaast kan je dit jaar zelfs een toertje op een deel van de autovrije binnenring met de fiets maken en volop genieten van het leven op straat!”

Autovrije stadvesten
Een primeur deze Autovrije Zondag is dat het zuidelijke deel van de binnering, de Vesten, wordt opengesteld voor fietsers, wandelaars en bewoners. Vanaf de Tervuursevest tot het Artoisplein zal op de binnenring geen auto te bespeuren zijn. Bewoners en bezoekers kunnen deze dag volop van de vrijgekomen ruimte genieten.

Vaste waarden en nieuwigheden
Onder andere de brocanterie en de tweedehandsfietsenmarkt zijn een vaste waarde tijdens de Autovrije Zondag in Leuven. Van 9 tot 13 uur kunnen verkopers en kopers terecht op het Ladeuzeplein voor tweedehands fietsen. Aansluitend in de namiddag, van 13 tot 16 uur, kun je je fiets gratis laten herstellen in De Zevensprong, Rijschoolstraat 23. Wie wil deelnemen aan de tweedehandsfietsenmarkt, moet zich voor 25 september inschrijven via het inschrijfformulier op de website: https://www.leuven.be/tweedehandsfietsenmarkt. Je kan meerdere fietsen verkopen en je bepaalt zelf de prijs. 

Er staan ook heel wat nieuwigheden op het programma. Zo organiseert MAAKbar een repair café, Let Us Change vzw Afrikaanse straatspelen en Museum M een Slow Art rondleiding. Ook de mobiliteitsdienst van de stad Leuven pakt nog uit met een primeur; tijdens de Autovrije Zondag worden de eerste mobipunten officieel geopend voor gebruik. Je kan er vlot van het ene op het andere vervoersmiddel overschakelen en onder meer deelauto's en deelfietsen gebruiken.

Het volledige programma vind je op https://www.leuven.be/autovrij

Praktisch
Autovrije Zondag is de ideale dag om te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer naar Leuven te komen. Het gebied binnen de ring is autovrij tussen 10 en 18 uur. Kom je met het openbaar vervoer, dan geldt het winkelbiljet van De Lijn. Daarmee rijd je voor 2 euro naar Leuven en terug. Meer informatie vind je op https://www.leuven.be/autovrije-zondag-praktische-info.

 

Contacteer ons
David Dessers schepen van mobiliteit, klimaat en duurzaamheid, landbouw en consumptie, stad Leuven
Hélène Pauwels dienst duurzaam beleid
David Dessers schepen van mobiliteit, klimaat en duurzaamheid, landbouw en consumptie, stad Leuven
Hélène Pauwels dienst duurzaam beleid
Over Stad Leuven

In de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven