Twee nieuwe kerststallen zorgen voor kerstsfeer in de deelgemeenten

De stad liet voor deze eindejaarsperiode twee nieuwe kerststallen ontwerpen. Aan het vernieuwde Sint-Agathaplein in Wilsele kan je een hedendaagse versie van een traditionele kerststal bewonderen, een ontwerp van kunstenaar Pieter Janssens. En op het van Arenberghplein in Heverlee staat de nieuwe stal die de leerlingen van de afdeling houtbewerking van de Leuvense campus Redingenhof bouwden.

De stad gaf kunstenaar Pieter Janssens de opdracht voor een nieuwe kerststal in Wilsele. Hij liet zich inspireren door modernistische glaskunstenaars uit de eerste helft van de 20e eeuw, die de prachtige glasramen met Bijbelse taferelen maakten in de Sint-Agathakerk en de Abdij van Keizersberg. In plaats van het eeuwenoude geboorteverhaal van Jezus letterlijk weer te geven, koos de kunstenaar voor een meer symbolische invulling. 

Hedendaags met oog voor traditie
“Het is een hedendaagse interpretatie van een kerststal die toch goed aanleunt bij de traditie. Het idee om inspiratie te zoeken in de glasramen, vind ik schitterend”, aldus een tevreden schepen Dirk Vansina.

De nieuwe kerststal is een glazen huis geworden. Een soort serre of ‘greenhouse’ van licht, groei en warmte in glas-en-lood. De ramen zijn volledig beschilderd met mooi geïllustreerde exotische planten, zodat het geheel op een serre lijkt. Ze staat op een klein eiland van boomschors, met rondom enkele siergrassen.

Binnenin worden echte exotische plantsoorten geplant zoals palmbomen, papyrus en olijfbomen. Deze planten verwijzen enerzijds naar het geboorteland van Jezus maar universeler, ook naar groei, leven, kleur, licht en warmte. Tussen de planten staan een aantal donkere, transparante, tweedimensionale taferelen in glas-in-lood die verwijzen naar moeder Maria met het kind. LED-spots belichten zowel de planten als de silhouetten van onderuit. Omdat de serre onderaan vrij donker is en bovenaan lichter, krijg je zo een mooie transparante en warme gloed. 

Leuvense creatie
“De kerststal op het Sint-Agathaplein is een echte Leuvense creatie”, vertelt schepen Denise Vandevoort. “Voor de uitvoering kreeg Pieter Janssens immers hulp van Ine Lammers en Marc Kockelkorn, twee andere kunstenaars uit onze stad. Leuven is een bruisende plek, waar steeds meer kunstenaars zich thuis voelen. Met projecten zoals deze kerststal brengen we kunst naar iedereen.”

Het nieuwe ontwerp staat aan het vernieuwde Sint-Agathaplein in Wilsele. “Het is een nieuw plein, dus de ideale gelegenheid om ook een nieuwe stal te plaatsen”, vindt Dirk Vansina. “De inwoners van Wilsele waren al langer vragende partij en hiermee komen we tegemoet aan hun (kerst)wensen.”

Leuvense leerlingen houtbewerking maken nieuwe kerststal 
Dirk Vansina: ‘Ook vanuit Heverlee kregen we de vraag om een nieuwe kerststal. We vroegen  hiervoor de medewerking van de middelbare school Redingenhof. De 15 leerlingen van het 4e jaar houtbewerking gingen enthousiast op ons voorstel in.” Ze kregen van de stad het hout van een oude kerststal en gingen volledig zelf aan de slag om er een nieuwe van te maken. Naast alle andere lessen en taken, maakten ze een eigen ontwerp en bouwden ze de nieuwe stal van de eerste tot de laatste plank. Verschillende materialen werden hergebruikt in het nieuwe ontwerp, dat je kan bewonderen op het Van Arenberghplein in Heverlee.
 

Contacteer ons
Dirk Vansina schepen van openbare werken, restauraties, jeugd en burgerzaken, stad Leuven
Denise Vandevoort schepen van cultuur, evenementen, toerisme, deeltijds kunstonderwijs en senioren, stad Leuven
Steven Dusoleil directeur communicatie, stad Leuven
Dirk Vansina schepen van openbare werken, restauraties, jeugd en burgerzaken, stad Leuven
Denise Vandevoort schepen van cultuur, evenementen, toerisme, deeltijds kunstonderwijs en senioren, stad Leuven
Steven Dusoleil directeur communicatie, stad Leuven
Over Stad Leuven

In de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven