Unieke groepstentoonstelling ‘Opaak’ brengt vier regionale kunstenaars samen

Koen Van Meervenne, Sarah Tresignie, Els Bara en Jan Berckmans hebben elk een bijzondere manier om de realiteit te verbeelden. Vervorming en geheimzinnigheid vormen de rode draad door hun werk. Een professionele jury bracht hen samen voor deze unieke groepstentoonstelling in Expo Leuven.

“De vier kozen samen de titel ‘Opaak’ voor hun expo”, vertelt schepen van cultuur Bert Cornillie. “Opaak roept associaties op met iets dat verborgen, niet onmiddellijk toegankelijk of mysterieus is. Het is wat hun werk verbindt: ze verbeelden elk in hun eigen medium een wereld met een verborgen structuur. Het levert een bijzondere tentoonstelling op die visueel sterk is en de bezoeker uitdaagt om op zoek te gaan naar de diepere lagen in hun werk.”

Spanning en kwetsbaarheid
Koen Van Meervenne en Sarah Tresignie vertrekken beiden vanuit een realiteit die ze opladen met een gevoel van spanning. Bij Van Meervenne vertaalt zich dat in vage, vervormde figuren zonder concrete plaats in tijd en ruimte. Ze zijn aanwezig, maar het is nooit duidelijk wie of wat ze zijn. Sarah Tresignie zoekt naar het zijn achter de façade die mensen optrekken. Haar schilderijen vormen een pleidooi om je open te stellen naar de wereld en om kracht te putten uit kwetsbaarheid.

Innerlijke wereld
Els Bara en Jan Berckmans vertrekken daarentegen vanuit een heel eigen, innerlijke wereld. De eigenzinnige, humoristische collages van Bara vormen een visueel dagboek waarin ze zowel met beeld als woord speelt. Jan Berckmans gaat aan de slag met een fris kleurpotlood en pastel. De vervormde flarden van zijn herinnering roepen een mysterieuze droomwereld op.

“Opaak” brengt deze vier regionale kunstenaars voor het eerst samen in de ruimte van Expo Leuven in Tweebronnen. “Het ondersteunen van lokale kunstenaars is voor ons van groot belang. Een professionele scenograaf helpt hen bij het selecteren en presenteren van hun werk. De stad zorgt verder ook voor logistieke en communicatieve omkadering. Het biedt een unieke expositiekans die hen helpt in hun verdere carrière als beeldend kunstenaar”, besluit Cornillie.

PRAKTISCH

Expo Tweebronnen
Rijschoolstraat 4, 3000 Leuven
schilderijen, tekeningen en collages
28.04 - 27.05.2023

Openingsuren:
Donderdag 13:00 – 17:30
Vrijdag 13:00 – 17:30
Zaterdag 10:00 – 16:00

De toegang is gratis.
Expo Leuven
Expo Leuven stelt beeldend werk van kunstenaars uit de brede regio tentoon.
Stad Leuven

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be