Veegactie in Leuven-centrum vanaf 15 juni

Van 15 juni tot en met 12 augustus vindt de jaarlijkse veegactie plaats in Leuven-centrum. Tijdens de veegactie borstelen medewerkers van stad Leuven het wegdek en ruimen ze de straatkolken. Daarnaast worden de wegmarkeringen in sommige straten opnieuw aangebracht. Op de dag van de werken geldt in deze straten een parkeerverbod. Bewoners moeten dan tijdig hun wagen verplaatsen. In de betrokken straten kondigen borden en vlaggen de actie aan. Inwoners en handelaars krijgen ook een brief met uitleg in de bus.

“Alle straten in Leuven-centrum worden minstens één keer per week geveegd. Eenmaal per jaar organiseren we ook een grotere veegactie waarbij we vragen om wagens te verplaatsen. Op die manier kunnen we het wegdek grondig vegen en de straatkolken ruimen. Dat laatste is nodig om wateroverlast te voorkomen”, licht schepen van stadsreiniging Thomas Van Oppens toe. De deelgemeenten kwamen eerder dit jaar al aan de beurt.

Dirk Vansina, schepen van openbare werken: “Zomerse onweders kunnen voor veel water op korte tijd zorgen. Daarom is het belangrijk dat de rioolkolken vrij zijn. Zo kunnen ze de grote hoeveelheid water tijdens een wolkbreuk beter slikken. Samen met de veegactie frist de aannemer ook de bestaande wegmarkering op. Zo blijft de hinder voor de buurt beperkt. Dit gebeurt éénmaal per jaar. Aangezien het droog moet zijn en niet te koud, is de uitvoeringsperiode beperkt.”

Planning is weerafhankelijk
Er wordt enkel gewerkt op dinsdag, woensdag en donderdag om de impact te beperken. Een actueel overzicht van welke straat wanneer geveegd wordt, vind je op https://www.leuven.be/veegacties. Bij regenweer kunnen de werken uitgesteld worden. Je vindt de nieuwe datum steeds op de website van de stad.

Wagen tijdelijk verplaatsen
De stadsdiensten zorgen ervoor dat de werken klaar zijn in één dag. Zo blijft de hinder beperkt. Om dat te kunnen, moeten ze om 7 uur stipt beginnen en dat kan enkel als de takeldienst klaar is op dat moment. Het parkeerverbod voor wagens gaat daarom in om 3 uur 's nachts en geldt tot 16 uur. De stad vraagt aan bewoners om hun wagen de avond voordien al te verplaatsen. Wagens die niet verplaatst werden, worden getakeld. De wagens die geparkeerd werden na het plaatsen van de verkeersborden, krijgen een boete. 

Terrassen
Aan de horeca-uitbaters met een terras op het openbaar domein vraagt de stad om het terras pas uit te zetten als de veegbeurt gedaan is. Doorgaans is dat voor het openingsuur van de horecazaak.

 

Contacteer ons
Thomas Van Oppens schepen van personeel, organisatie, stadsreiniging, studentenzaken en dierenwelzijn
Dirk Vansina schepen van openbare werken, restauraties, jeugd en burgerzaken, stad Leuven
Filip Kalse technisch medewerker weg en rioolbeheer, stad Leuven
Thomas Van Oppens schepen van personeel, organisatie, stadsreiniging, studentenzaken en dierenwelzijn
Dirk Vansina schepen van openbare werken, restauraties, jeugd en burgerzaken, stad Leuven
Filip Kalse technisch medewerker weg en rioolbeheer, stad Leuven
Over Stad Leuven

In de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven