Veegactie in Leuvense deelgemeenten vanaf 16 april

Van 16 april tot en met 11 juni vindt de jaarlijkse veegactie plaats in de deelgemeenten. De komende weken borstelen stadsmedewerkers er het wegdek en ruimen ze de straatkolken. Op de dag van de werken geldt in deze straten een parkeerverbod. Bewoners moeten dan tijdig hun wagen en fiets verplaatsen. In de betrokken buurten en straten kondigen borden en vlaggen de actie aan. Omwonenden krijgen ook een brief met uitleg in de bus.

"Tijdens de veegactie vegen stadsmedewerkers grondig de straten. Het is mede dankzij hun inspanningen dat de straten er deze zomer opnieuw netjes bij zullen liggen. Maar ik roep ook alle bewoners op om de straten mee netjes te houden", aldus schepen van stadsreiniging Thomas Van Oppens. "Naast het vegen, ruimen de medewerkers de straatkolken. Zomerse onweders kunnen voor veel water op korte tijd zorgen. Daarom is het belangrijk dat de rioolkolken vrij zijn. Zo kunnen ze de grote hoeveelheid water tijdens een wolkbreuk beter slikken."

"Alle straten in Leuven krijgen normaal gezien één keer per maand een veegbeurt, los van de veegacties. Maar in sommige straten is het moeilijk om dat grondig te doen door de vele geparkeerde auto's. Daarom organiseren we in die straten eenmaal per jaar een veegactie. We vragen dan om de auto's te verplaatsen zodat we goed aan de hele straat kunnen", licht schepen Van Oppens toe. "Als je straat niet opgenomen is in de lijst, betekent dat dus gewoon dat het vegen ons maandelijks lukt." 

Een overzicht van welke straat wanneer aan de beurt komen tijdens de veegactie, vind je op www.leuven.be/veegactie

Wagen en fiets tijdelijk verplaatsen
De stadsdiensten zorgen ervoor dat de werken klaar zijn in één dag. Zo blijft de hinder beperkt. Om dat te kunnen, moeten ze echter om 7 uur stipt beginnen en dat kan enkel als de takeldienst klaar is tegen dan. Het parkeerverbod voor wagens gaat daarom in om 3 uur 's nachts en geldt tot 15 uur. De stad vraagt aan bewoners om hun wagen de avond voordien al te verplaatsen. Wagens die er om 3 uur nog staan, laat de stad takelen. Als je je wagen parkeerde na het plaatsen van de verkeersborden, krijg je ook een boete. Wie er echter al geparkeerd stond vóór het verbodsbord geplaatst werd, krijgt geen boete.

Ook de fietsenparkings op de rijweg krijgen een beurt. De stad vraagt daarom om je fiets uiterlijk twee dagen voor de actie tijdelijk elders te stallen. Fietsen die de stad moet wegnemen om te kunnen vegen, kunnen weer opgehaald worden in de fietscentrale (Diestsesteenweg 102, Kessel-Lo).

Uitstel bij regenweer ​
Bij regenweer kunnen de werken uitgesteld worden. Je vindt de nieuwe datum steeds op www.leuven.be/veegactie.

Website preview
Veegactie deelgemeenten
Wanneer krijgt jouw straat een poetsbeurt?
Stad Leuven

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be