Veel interesse voor moestuinieren en composteren in Leuven
Stad Leuven organiseert dit voorjaar opnieuw workshops over composteren en moestuinieren. Die worden stuk voor stuk gegeven door vrijwilligers met een hart voor de tuin. Er is duidelijk veel vraag naar, want verschillende sessies zijn al volzet. Zaterdag gaf de stad de aftrap van deze lessenreeks met een workshop over composteren in een wormenbak.
“Composteren biedt enorme voordelen. Als je weet dat gft ongeveer 50% uitmaakt van het huishoudelijk afval, dan verklein je echt de afvalberg door te composteren. Hoe minder gft we moeten ophalen, hoe beter voor het milieu. Compost geeft de bodem in jouw tuin bovendien meer structuur waardoor die regenwater langer vasthoudt. In periodes van hevige regenval en extreme droogte – die steeds vaker voorkomen – is dat belangrijk. Daarom organiseren we dit voorjaar samen met Vlaco en EcoWerf verschillende workshops om Leuvenaars de kneepjes van het vak te leren. Vorige zaterdag gingen we van start met een workshop over composteren in een wormenbak en die werd niet alleen door de wormen gesmaakt," vertelt een enthousiaste schepen van klimaat en duurzaamheid Thomas Van Oppens.
Composteren kan je leren
De komende maand zijn er verschillende demonstraties en workshops om te leren composteren. Zo geven de compostcoaches regelmatig op zaterdag demonstraties over hoe je thuis zelf kan composteren en beantwoorden ze al je vragen. De eerst volgende sessies zijn op 5 april en 10 mei. Inschrijven voor deze demonstraties is niet nodig.
Wil je er allemaal wat dieper op ingaan, dan is een (mini)workshop iets voor jou. De eerst volgende over thuiscomposteren vindt plaats op 19 april en op 17 mei toont compostcoach Fred hoe je succesvol aan de slag gaat met compostbakken en -vaten.
Je eigen moes- of natuurtuin
De lessen over composteren worden aangevuld met lessen over moestuinieren en inspiratiewandelingen om van je tuin een natuurlijke, klimaatbestendige plek te maken. "Meer en meer Leuvenaars kiezen voor verse, lokale groenten en fruit en voelen het kriebelen om ze ook zelf te gaan telen. Er is ook steeds meer aandacht voor duurzame, klimaatbestendige tuinen. Daarom besteden we in de lessenreeks ook aandacht aan (moes)tuinieren", vertelt de schepen.
Voor wie zelf groenten, fruit en kruiden wilt leren kweken, is er op 10 mei een workshop over ecologisch moestuinieren. Wie inspiratie wil opdoen voor een duurzame, klimaatbestendige tuin, kan op zaterdag 10 mei deelnemen aan een wandeling door de Leuvense kruidtuin. Daar zijn namelijk tal van goede voorbeelden te zien in verband met klimaatbestendig tuinieren.
Op https://leuven.be/compost vind je het volledige overzicht van de verschillende workshops, demonstraties en wandelingen. Deelname is gratis, maar inschrijven voor de wandelingen en workshops is nodig.
Buurtmoestuin
Ben je geïnspireerd en wil je graag aan de slag? Bij EcoWerf kan je terecht voor een compostbak of -vat. Als je zelf niet de ruimte hebt om een moestuin aan te leggen en meerdere buren in je straat interesse hebben, kun je een buurtmoestuin opstarten. Je krijgt hiervoor steun van de stad.
Zelf compostcoach worden
De stad is op zoek naar extra vrijwilligers die aan de slag willen als compostcoach. Al meer dan twintig jaar begeleiden de Leuvense compostcoaches iedereen die wilt leren composteren. Sinds 2000 hebben ze al honderden individuele Leuvenaars, maar ook scholen en verantwoordelijken van buurtmoestuintjes de composteermicrobe meegegeven. In hun demoplaats in de Kruidtuin tonen ze in de lente en herfst hoe composteren in zijn werk gaat. Daarnaast geven ze op verschillende momenten in het najaar workshops.
Ze werken op vrijwillige basis en krijgen bij aanvang een opleiding thuiscomposteren en kringlooptuinieren. Wie interesse heeft, vindt meer informatie op https://leuven.be/compostcoach.