Veilig genieten van de Leuvense horeca

De nationale veiligheidsraad gaf gisteren groen licht aan de cafés en restaurants om vanaf maandag 8 juni weer te openen, mits een aantal voorzorgsmaatregelen. Voor velen onder hen zal dit een blij weerzien zijn met hun vaste klanten en omgekeerd. Stad Leuven ondersteunt horeca in Leuven en deelgemeenten om vlot en veilig te kunnen openen.

“Vele Leuvenaars, en uiteraard ook de horeca zelf, kijken uit naar de heropening van de horecazaken”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani. “Op restaurant gaan, rustig iets drinken op café of een terrasje doen, dat hebben we hard gemist de voorbije maanden. Dat kan nu weer. Het zal anders zijn dan we gewoon zijn, maar daarom niet minder aangenaam. De veiligheidsmaatregelen die de nationale veiligheidsraad heeft opgelegd, zijn er om een goede reden, namelijk besmetting met het coronavirus vermijden. Ik heb vertrouwen in de Leuvenaars dat ze de richtlijnen goed zullen opvolgen, net zoals de horeca-uitbaters, die we vanuit de stad zo goed mogelijk ondersteunen.”

“Het zijn voor onze Leuvense horeca-uitbaters geen evidente tijden. En het zal nog even doorbijten zijn,” vertelt schepen Johan Geleyns. “Maar als stad steunen we hen waar mogelijk om deze periode door te geraken.”  Bij het opnieuw opstarten komt heel wat kijken. “Ondertussen werden veel zaken opgefrist en nu moet de stock worden aangevuld. De komende tijd moet rekening gehouden worden met de richtlijnen rond hygiëne en sociale afstand. Veel van onze ondernemers staan te trappelen om terug te beginnen tappen,” weet schepen Geleyns.

Om deze heropstart zo goed mogelijk te laten verlopen organiseerden de stad, Horeca Leuven en de vzw Liefst Leuven ook voor de horecasector een samenaankoop van hygiënisch en beschermingsmateriaal. Daarnaast zijn de venstertijden om de horeca te beleveren voor de eerste weken fors uitgebreid. Zo hebben de horecaleveranciers meer ruimte om de leveringen goed te plannen. De stad zal ook de openbare toiletten die zij ter beschikking stelde langer laten staan. Daarnaast voorziet de stad affiches om horecabezoekers te informeren en te sensibiliseren.

Grotere terrassen
Het coronavirus verspreidt zich minder in de buitenlucht. Daarom zal de stad de terrassen uitbreiden waar mogelijk. Daarvoor legt de stad, in overleg met de horeca en politie, de laatste hand aan een terrassenplan. “Dat is maatwerk, want het openbaar domein is niet overal hetzelfde”, zegt burgemeester Ridouani. “Op een plein is uitbreiden eenvoudiger dan in een smalle straat. Er moet namelijk altijd een voldoende brede doorgang zijn, zodat mensen elkaar veilig kunnen passeren. We rekenen dan ook op onderlinge solidariteit tussen horeca-uitbaters, zodat iedereen waar mogelijk kan uitbreiden.” Het plan wordt vrijdag beslist door het college. Latere bijsturing is altijd mogelijk.

Horeca tevreden
“Met HoReCa Leuven zijn we heel blij met de heropening”, zegt Kevin Vanderauwera, voorzitter van HoReCa Leuven. “Het is nu ook gebleken dat de horeca een onmisbaar deel is van onze samenleving. We snakken allemaal naar sociaal contact en het bourgondische leven. Het zal uiteraard niet van een leien dakje lopen maar de samenwerking met de stadsdiensten en politie lopen heel vlot dus we hebben er alle vertrouwen in dat dit zal goed komen. Voor veel van onze uitbaters was het een zeer moeilijke tijd maar ook voor al onze toeleveranciers was het zwaar. Wij hopen dat we deze crisis samen kunnen overwinnen en danken hen voor het begrip en de flexibiliteit die zij tonen en hebben getoond. Voor de rest zou ik zeggen santé en smakelijk en laat ons de volgende maanden dubbel genieten in onze eigen, veilige, stad.”

“In de Muntstraat waren ongeveer de helft van de restaurantuitbaters begonnen met take-away, maar uiteraard is iedereen blij nu eindelijk te kunnen heropenen”, zegt Rikky Evers, voorzitter Muntstraat. “We zijn er ons van bewust dat het in een smalle straat als de Muntstraat niet altijd evident is om de afstandsregels te bewaren. Het is in deze tijden voor elke uitbater echter van uitzonderlijk belang om zo veel mogelijk terrasruimte te kunnen aanbieden. Daarom zijn we samen met de stad en de politie aan het bekijken hoe we dat best realiseren, waarbij  we denken aan eenrichtingsverkeer voor voetgangers zoals tijdens Hapje Tapje. Zo kunnen ook onze bezoekers met een kleine inspanning bijdragen tot een veilige en aangename beleving in dit culinaire hart van onze stad.”

“Het is nog nooit zo stil geweest op de Oude Markt als de voorbije 12 weken. Onwezenlijk stil. Vandaag zijn we ontzettend blij dat we terug vooruit kunnen kijken”, zegt Erik De Rop, voorzitter van Oude Markt vzw. “We zijn nog een heel eind verwijderd van de terugkeer naar het normale leven, maar we kunnen tenminste al terug naar ons vertrouwde plekje, onze favoriete kroeg op het schoonste plein met de langste toog ter wereld, d'Aa Met. Nog niet aan die toog, daar moeten we nog even op wachten. Maar wees gerust, die frisse pint gaat nog nooit zo gesmaakt hebben als aanstaande maandag.”

“Makkelijk was het voor niemand en dat zal het ook nog lange tijd blijven”, gaat De Rop verder. “Niet alleen de sluiting maar ook het in het ongewisse blijven van enig vooruitzicht heeft er zwaar op ingehakt bij alle cafébazen. Ze zijn echter niet bij de pakken blijven zitten. Velen zijn aan het klussen geslagen, tijd voor de grote opruimactie en om alles te poetsen. De reinigingsdienst heeft de kasseien opgeblonken en gaat dit morgen nog eens doen. De parasols zijn besteld en worden eerstdaags geleverd. De uitbreidingsplannen, waar mogelijk, zijn uitgetekend. Alle protocols en instructies liggen klaar. Wees maar gerust dat je maandag die eerst frisse Stella's kan komen drinken in blinkende propere cafés met de terrassen op een veilig en net plein. Dit is allemaal in een recordtempo gerealiseerd in samenwerking met de stadsdiensten, onze horecacoach, Liefst Leuven en nog vele anderen, mijn oprechte dank daarvoor.”

“De heropening van de HoReCa vieren, daar past eigenlijk een frisse pint op café bij”, zegt De Rop. “Helaas, dat kan en mag nog niet, maar vanaf maandag is iedereen hartelijk welkom. We hebben deze herstart niet alleen heel hard nodig, we hebben onze klanten ook enorm gemist! Laat ons allemaal samen, cafébazen en klanten, starten met respect voor de gemaakte afspraken zodat hopelijk deze maatregelen snel verder kunnen versoepelen en we terug op een veilige en gezonde manier naar het 'oude normaal' keren op de Oude Markt”, aldus De Rop.

“Het zijn zware maanden geweest voor de horecasector. Maar onze Leuvense uitbaters hebben al vaak hun creativiteit en ondernemingsgeest getoond. Er is de voorbije weken werkelijk hemel en aarde bewogen en intens samengewerkt tussen de stad, politie en de horecasector. We zullen dan ook samen deze uitdagingen overwinnen. Met de Leuvense horeca en handel komt ook de beleving in onze stad terug.” besluiten schepen Geleyns en burgemeester Ridouani.

Contacteer ons
Mohamed Ridouani burgemeester, stad Leuven
Johan Geleyns schepen van sport, handel en werk, stad Leuven
Evert Thys beleidsadviseur HoReCa, stad Leuven
Kevin Vanderauwera voorzitter HoReCa Leuven
Erik De Rop voorzitter Oude Markt
Rikky Evers voorzitter Muntstraat
Mohamed Ridouani burgemeester, stad Leuven
Johan Geleyns schepen van sport, handel en werk, stad Leuven
Evert Thys beleidsadviseur HoReCa, stad Leuven
Kevin Vanderauwera voorzitter HoReCa Leuven
Erik De Rop voorzitter Oude Markt
Rikky Evers voorzitter Muntstraat
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven