Veilig shoppen en genieten van de horeca in Leuven

De coronacijfers in Leuven zijn nog altijd aan de lage kant en dat is te danken aan alle Leuvenaars en bezoekers die de vele veiligheidsmaatregelen zeer goed opvolgen. “Het is fijn om vast te stellen dat we met z’n allen moeite doen om zorg te dragen voor elkaar en voorzichtig te zijn”, aldus burgemeester Mohamed Ridouani.

1,5m afstand houden, handen regelmatig wassen en een mondmasker dragen waar nodig,… Het zijn maatregelen waar iedereen ondertussen gewend aan is en in Leuven valt op dat deze goed opgevolgd worden. Toch beseft het stadsbestuur dat het moeilijke tijden blijven voor veel mensen, niet in het minst voor de handel en horeca. Burgemeester Ridouani kijkt dan ook met veel respect naar het doorzettingsvermogen van de handelaren en horeca-uitbaters: “Ze doen enorm hun best en passen de maatregelen zeer goed toe. Daardoor kunnen Leuvenaars en bezoekers veilig genieten in onze stad.”

Steunmaatregelen
Om deze moeilijke periode te overbruggen steunt de stad hen waar het kan. In juni werd er een steunpakket van 1,1 miljoen euro opgesteld. Zo werd er financiële ademruimte gecreëerd door taksen en huurgelden kwijt te schelden voor de periode van de sluiting. Maar ook praktische drempels voor een veilige heropening werden weggenomen. Horecaterrassen werden maximaal uitgebreid en de Bondgenotenlaan werd autovrij op zaterdagen en koopzondagen om voetgangers meer ruimte te geven. Horeca en handel maakten ook massaal gebruik van de groepsaankoop die de stad organiseerde om veiligheidsmateriaal als alcogel en mondmaskers aan te schaffen. “Er is de afgelopen maanden een uitstekende samenwerking geweest tussen de stad en de lokale handel en horeca, en dat zal zo blijven, er wordt geregeld overleg gepleegd met de betrokken sectoren om te kijken wat hun vragen en noden zijn”, zegt schepen van handel Johan Geleyns. “Ook de komende maanden willen we handel en horeca blijven ondersteunen, o.a. met kleine, coronaveilige evenementen, zo zie je nu al ludieke acts in de winkelstraten en aan de terrassen die voor een vrolijke noot zorgen en, indien nodig, de mensen nog eens wijzen op de regels.”

Gratis registratietool voor horeca
Een van de extra ondersteuningen is de contactopvolgingstool ‘Is er nog plaats’ waarvan de Leuvense horeca gratis gebruik kan maken. Leuven ging een overeenkomst aan met het bedrijf achter deze app die voldoet aan alle wettelijke vereisten en robuust en veilig is. De verplichting van de Nationale Veiligheidsraad om vanaf 25 juli klanten te registreren zorgde opnieuw voor extra werkdruk bij de horeca-uitbaters en daarom wou de stad hen helpen met deze gebruiksvriendelijke app. Schepen van handel Johan Geleyns bevestigt: “Ik heb het zelf eens uitgeprobeerd en het is inderdaad heel eenvoudig om je te registreren, zowel voor de horecazaken als voor de klanten. Op enkele minuten tijd is iedereen in orde met de nieuwe maatregel en bovendien worden de data na 14 dagen automatisch verwijderd.”

Concreet registreren de zaakvoerders zich via www.isernogplaats.be/registreerleuven en ontvangen ze kort daarna de unieke QR-code van hun zaak. Die bevestigen ze bij de ingang en/of op elke tafel en klanten moeten deze bij aankomst scannen. Vervolgens vullen ze hun contactgegevens in en ontvangen ze de bevestiging van hun registratie (een groen scherm) die ze dan aan de ober tonen. Het horecapersoneel kan klanten ook zelf registreren wanneer zij bijvoorbeeld geen smartphone of QR-codescanner hebben. Handig is ook dat de menukaart gekoppeld kan worden aan de app.

Steun lokale handel en horeca
Al deze maatregelen samen met de open en vriendelijke houding van onze handelaars en ondernemers zorgen er voor dat alles veilig en aangenaam verloopt. De burgemeester en de schepen willen de Leuvenaars dan ook oproepen om de lokale handel en horeca een hart onder de riem te steken, ook in de komende weken. “Shop zoveel mogelijk lokaal en wil je uit eten of iets drinken, kies dan voor een Leuvense horecazaak”, aldus burgemeester Ridouani. Schepen Johan Geleyns voegt toe:  “Leuven is en blijft een gezellige stad om naartoe te trekken, maar denk aan je medemens en draag bij aan de veiligheid door de regels goed te volgen. Onze handelaars en horecazaken zetten zich ook maximaal in voor de veiligheid van hun klanten. Je kan ook nog steeds terecht op onze website www.webshoppeninleuven.be, zo kan je je shoppingtrip goed voorbereiden of gewoon online aankopen doen die thuis bezorgd worden. Wil je op afspraak shoppen, dan kan je dit doen via https://shoppeninleuven.be/nl/shoppen-op-afspraak .”

Contacteer ons
Johan Geleyns schepen van sport, handel en werk, stad Leuven
Mohamed Ridouani burgemeester, stad Leuven
Evert Thys beleidsadviseur Horeca, stad Leuven
Johan Geleyns schepen van sport, handel en werk, stad Leuven
Mohamed Ridouani burgemeester, stad Leuven
Evert Thys beleidsadviseur Horeca, stad Leuven
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven