Velodroom voor Leuven

Tijdelijke kunstinstallatie brengt meer leven in de Benedenstad

Er beweegt wat in de Brusselsestraat. Het Sint-Pietersziekenhuis is bijna voorgoed verdwenen. Op de vrijgekomen ruimte bouwt de stad vanaf 2024 een nieuw podiumkunstengebouw. In tussentijd wil de stad de Leuvenaar trakteren op een tijdelijk project met ruimte voor ontmoeting, buurtgerichte activiteiten en evenementen.

Leuven heeft nood aan een plek voor grote producties en extra ruimte voor verenigingen en culturele organisaties. Zo’n ontmoetingsplek brengt leven in de Benedenstad en geeft ook de handel een boost. De vrijgekomen ruimte van het Sint-Pietersziekenhuis, in combinatie met de nabijgelegen Romaanse Poort en de Predikherenkerk kwam als ideale locatie uit de bus om dit nieuwe culturele hart te organiseren.

Omgevingsvergunning tijdelijk project
“Voordat het zover is plannen we eerst een tijdelijke invulling. Tussen juni 2021, wanneer het ziekenhuis is afgebroken, tot ongeveer september 2023, waarna de archeologische onderzoeksfase start”, zegt schepen van ruimtelijk beleid en onroerend erfgoed Carl Devlies. “Helemaal in de geest van het WK Wielrennen dat in september onze stad zal inpalmen, dromen we van een velodroom. Om die te kunnen realiseren, vroeg de stad een omgevingsvergunning aan. Vandaar kleeft er gedurende 30 dagen de welbekende ‘gele affiche’ op het terrein om de aanvraag bekend te maken voor de omgeving.”

Voorsmaakje belevingsplek
In lijn met de filosofie rond het te bouwen podiumkunstengebouw wordt het een plek voor ontmoeting, buurtgerichte en culturele activiteiten. Schepen van cultuur, toerisme en evenementen Denise Vandevoort licht toe: “’’Velodroom’ is een kunstinstallatie van Elke Thuy en Bruno Herzeele, die niet alleen mooi en bijzonder is, maar ook uitnodigt om samen te komen, te spelen, te sporten, er iets te organiseren... Het wordt een inspirerende plek waar, met respect voor en samen met de buurt, activiteiten kunnen plaatsvinden. Van zodra de installatie vergund is, geven we het project meer vorm en kunnen we er verder over communiceren. Als eerste stap kijken we dan samen met de buurt en de vrijetijdsdiensten van de stad wat mogelijk is. We plannen hiermee nog dit voorjaar te kunnen starten.”  

Vandevoort voelt zich ook persoonlijk sterk verbonden met dit project. “Als kind wist ik al dat fietsen een kunst is. Mijn vader was immers fietsenmaker en -verkoper. Hij leerde ons allerlei ‘circustrucjes’, die we samen met de buurtkinderen duchtig inoefenden en verfijnden. Rijden terwijl je op het stuur zit, sturen met je zadel, met vijf op één fiets… Best gevaarlijk als ik er nu aan terugdenk, maar ook een bewijs dat fietsen creativiteit en samenhorigheid stimuleert.”

Contacteer ons
Denise Vandevoort schepen van cultuur, evenementen, toerisme, deeltijds kunstonderwijs en senioren, stad Leuven
Carl Devlies schepen van financiƫn, ruimtelijk beleid en onroerend erfgoed, stad Leuven
Piet Forger directeur cultuur, stad Leuven
Denise Vandevoort schepen van cultuur, evenementen, toerisme, deeltijds kunstonderwijs en senioren, stad Leuven
Carl Devlies schepen van financiƫn, ruimtelijk beleid en onroerend erfgoed, stad Leuven
Piet Forger directeur cultuur, stad Leuven
Over Stad Leuven

In de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven