Verhalen van en over de Brusselsestraat in de twaalfde editie van Straathistories

Buurtbewoners van de Brusselsestraat stelden gisteren in het Stadsarchief de nieuwste editie van Straathistories voor. De twaalfde publicatie in deze reeks zet een van de langste en oudste straten van Leuven centraal. Straathistories Brusselsestraat is vanaf nu te koop voor 7 euro in het Stadsarchief, bij Visit Leuven of via www.erfgoedcelleuven.be/straathistories.

“De Straathistories zijn een ijzersterke formule”, vertelt schepen van cultuur Bert Cornillie. “Leuvenaars gaan actief aan de slag rond het erfgoed van de eigen straat, buurt of wijk en worden hiervoor op maat begeleid door de Erfgoedcel. Samen vertellen ze de geschiedenis voor andere buurtbewoners en toekomstige generaties. En dat levert ook nu weer een rijkdom aan foto’s en verhalen op. Deze publicaties voor en door Leuvenaars zijn dan ook erg populair. Naast een gedrukte versie is er steeds ook een digitale én een ingelezen luisterversie. Ik wil iedereen bedanken die hieraan meewerkte.”

Lange en rijke geschiedenis
De Brusselsestraat is niet alleen de langste straat van Leuven, maar ook één van de oudste: ze kreeg als eerste in de stad een laag kasseien. De straat ontstond vanuit drie historische straten die in elkaars verlengde liggen en telt maar liefst 21 zijstraten. Vier keer kruist ze de Dijle of zijarm de Voer.
Verschillende buurtbewoners werkten samen om de geschiedenis en verhalen in beeld te brengen. Na een eerste startvergadering in de zomer van 2019, wisselende engagementen en een coronajaar, staat het resultaat er vandaag helemaal. Het interview met Hugo en Flory, twee buurtbewoners die meewerkten, lees je op erfgoedcelleuven.be/hugo-en-flory.

Te lezen als een wandeling met getuigenissen
Straathistories Brusselsestraat telt 60 pagina’s en laat zich lezen als een wandeling door de Brusselstraat van de Grote Markt tot aan de Brusselsepoort. Je passeert hierbij langs allerlei interessante plekken vol boeiende verhalen. Driemaal houdt de wandeling halt voor een thematisch intermezzo: over de woelige jaren met overstromingen en oorlogen, over de winkels in de straat en over het leven in de brouwerij.

Verschillende getuigenissen van oud-bewoners komen aan bod. Ze halen jeugdherinneringen op of vertellen over hun ouders of grootouders die vroeger in de straat een winkel uitbaatten.

Nieuwe versies in de maak
Later dit jaar verschijnt een nieuwe editie van Straathistories over de Ernest Solvaystraat. Ook bewoners van de Voorzorgstraat, de Pleinstraat en Ten Wijngaard zijn al volop aan de slag. Leuvenaars die dit voorbeeld willen volgen mogen zich aanmelden bij de Erfgoedcel, erfgoedcel@leuven.be.

Praktisch
Straathistories Brusselsestraat is voor 7 euro te koop in het Stadsarchief, (Rijschoolstraat 4) of bij Visit Leuven (Naamsestraat 3). Je kan de publicatie ook bestellen via www.erfgoedcelleuven.be/brusselsestraat. ​
Voor een luisterversie van deze Straathistories Brusselsestraat kan je terecht op de Soundcloud van stad Leuven.
Website preview
Straathistories Brusselsestraat
Ontdek de geschiedenis en verhalen van de Brusselsestraat, een van de langste en oudste straten van Leuven.
Erfgoedcel Leuven

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Neem contact op met

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be