Verloren schatten terug thuis: Abdij van Park breidt Vlaamse Topstuk-collectie uit met twee authentieke 17e-eeuwse glasramen

Twee authentieke 17e-eeuwse glasramen zijn na 200 jaar terug op hun plek in Abdij van Park. De glasramen maken deel uit van de uitzonderlijke collectie glas-in-loodpanelen die Jan De Caumont ontwierp voor de abdij. Inmiddels is de reeks glasramen erkend als Vlaams Topstuk.

"De reeks glasramen van Jan De Caumont is een uniek en uitzonderlijk ensemble. Het betreft één van de uitgebreidste collecties 17e-eeuws brandglas in de Lage Landen die zich nog op hun oorspronkelijke locatie bevindt, namelijk in Abdij van Park waarvoor de panelen oorspronkelijk werden gemaakt. Dat er nu opnieuw twee glasramen na 200 jaar terug ‘thuiskomen’ draagt sterk bij aan de authenticiteit en het bijbehorende uitzonderlijke kleurenpalet van de abdij," vertelt Dirk Vansina, schepen van restauraties.

De glasramen raakten doorheen de geschiedenis wereldwijd verspreid, tot in Engeland en Amerika aan toe. Medewerkers en vrijwilligers van Abdij van Park proberen de reis te achterhalen en zoveel mogelijk panelen terug naar hun oorspronkelijke plek te brengen.

"Originele glasramen uit de 17e eeuw worden slechts zelden te koop aangeboden. Deze kans konden we niet laten liggen. De ramen schetsen het leven van de heilige Norbertus, de stichter van de orde der Norbertijnen. Met deze aanwinsten geven we vorm aan de ideeëngeschiedenis rond de abdij en versterken we zo haar erfgoedwaarde", aldus Bert Cornillie, schepen van cultuur.

In de laatste decennia van de 20e eeuw keerden al enkele glasramen terug naar Abdij van Park. In 2013 kwam één en ander in een stroomversnelling toen de Vlaamse Gemeenschap acht glasramen kon terughalen uit de collecties van de universiteit van Yale (VS). In 2016 verwierf de stad Leuven zes bijkomende panelen, dit keer afkomstig uit Washington. De afgelopen jaren kwam er geen bijkomende panelen meer aan de oppervlakte totdat dit jaar twee zijpanelen te koop werden aangeboden bij een Londense kunsthandelaar. De panelen tonen de heilige Evermodus en de heilige Godescaldus, en zijn een bijzondere aanvulling in de collectie glas-in-loodpanelen over het levensverhaal van de heilige Norbertus, de stichter van de religieuze orde.

Te bewonderen vanaf 10 september
De twee nieuw aangekochte panelen zijn vanaf Open Monumentendag, op zondag 10 september, opnieuw te bewonderen in Abdij van Park. Ze worden bijgeplaatst naast de reeds 20 teruggeplaatste glas-in-loodpanelen. Tijdens Open Monumentendag, dat dit jaar in het teken staat van 'met hart en ziel', wordt er extra uitleg gegeven over het ambacht van glasramen, van ontwerp tot uitvoering. Een expert zal toelichting geven bij de glasramen en bezoekers kunnen de originele ontwerpschetsen van dichtbij bekijken. Deze schetsen, ook erkend als Vlaamse Topstuk, worden op 10 september uitzonderlijk tentoongesteld in combinatie met de panelen.

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Neem contact op met

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be