Vernieuwde brochure toegankelijke wandelingen in Leuven

Toerisme Vlaanderen en stad Leuven brachten in 2019 een brochure uit met twee toegankelijke wandelingen in Leuven voor mensen met een handicap. De wandelingen leiden de bezoeker langs verschillende Leuvense bezienswaardigheden met zo weinig mogelijk obstakels onderweg. De toeristische brochure kreeg nu een update. Dankzij dit initiatief kunnen  ook personen met een verminderde mobiliteit genieten van al het moois dat de stad te bieden heeft.

Leuven is een erfgoedstad met prachtige toeristische troeven zowel in het centrum als daarbuiten. Voor personen met een handicap, maar ook voor ouders met een kinderwagen of een senior met een rollator, vormen de bolle kasseien, hellingen en de trappen aan de ingang van historische gebouwen echter vaak letterlijk en figuurlijk een drempel om van al dat moois te kunnen genieten.

“Samen met de adviesraad toegankelijkheid maken we werk van een toegankelijke openbare ruimte. We werken letterlijk maar ook figuurlijk drempels voor personen met een handicap zoveel mogelijk weg. Dat doen we omdat ieder van ons recht heeft om volledig deel te nemen aan de samenleving en bij voorkeur zo zelfstandig mogelijk. Het gaat dan over aanpassingen aan de infrastructuur. Zo opteren we bijvoorbeeld bij de heraanleg van straten in het historische centrum waar mogelijk voor comfortstroken of vlakke kasseien. Maar we werken ook aan toegankelijke evenementen en dienstverlening”, vertelt schepen van gelijke kansen Lies Corneillie. “Dankzij deze brochure is ons toeristisch aanbod ook toegankelijk voor mensen met een beperking. Een toegankelijke stad is niet alleen voor mensen met een handicap belangrijk, maar ook mensen met een rollator of een kinderwagen hebben er baat bij.”

“Niet alleen de stad maakt werk van een toegankelijke publieke ruimte”, vertelt schepen van toerisme Denise Vandevoort. “Ook de verschillende culturele spelers en de evenementensector in Leuven zetten alles op alles om in een toegankelijk aanbod te voorzien. Leuven wil als bruisende erfgoedstad iedereen welkom heten. Met deze vernieuwde brochure kunnen alle bezoekers, handicap of niet, vlot alle wondermooie plekken in de stad ontdekken. De wandelingen van 1,5 tot 5 km zijn gebundeld in de brochure ‘Leuven – iedereen welkom. Deze brochure is gratis te verkrijgen aan het onthaal van Visit Leuven. Ze bevat een handige uitneembare kaart die aangeeft welke route je best aflegt om obstakels te vermijden. Ook alle toeristisch interessante en praktische plaatsen onderweg vind je erin terug, zoals musea en bezienswaardigheden, cafés, logies, restaurants en toegankelijke toiletten.”

“Deze inclusieve, toegankelijke gids heeft absoluut een grote toegevoegde waarde voor de prachtige kunststad die Leuven is”, stelt Peter De Wilde, CEO van Toerisme Vlaanderen.

De brochure is uitgegeven in het Nederlands en het Engels. Je kan deze gratis afhalen aan het onthaal van Visit Leuven (Naamsestraat 3, tel. 016 20 30 20) of terugvinden op https://www.visitleuven.be/toegankelijke-toeristische-wandeling.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]