Vijfde editie Het Groot Verlof & vierde editie Het Klein Geluk maken Leuvense zomerkalender nagenoeg compleet

Zomerfestival Het Groot Verlof is aan zijn vijfde editie toe. De ingrediënten zijn bekend: vijf weken vakantiegevoel in eigen stad met tal van muzikale optredens, swingende dansmoves, de lekkerste hapjes die Leuven te bieden heeft en heel veel sfeer.

De jubileumeditie wordt extra in de verf gezet met meer sfeer en beleving in de stad dan ooit tevoren. “We vonden dat je Het Groot Verlof nòg meer moet voelen in de stad”, zegt schepen Denise Vandevoort, “vandaar dat we dit jaar extra inzetten op beleving. De eyecatcher op de Grote Markt komt terug en we gaan ook de Muntstraat aankleden in de stijl van Het Groot Verlof.”

Daarnaast wordt de glaspartij van de fietsenparking aan het Rector De Somerplein volledig bekleed in de grafiek van Het Groot Verlof en worden de traditionele banieren op de Bondgenotenlaan op een andere manier aangepakt. “De hele binnenstad zal de sfeer van Het Groot Verlof uitademen”, vervolgt schepen Vandevoort. “We zijn ervan overtuigd dat dit een hele fijne beleving zal creëren.Uiteraard zijn we bovenal zeer tevreden over de kwaliteit van het programma. Met grote internationale namen als Fun Lovin’ Criminals, Kid Creole & The Coconuts, Michael Franti & Spearhead en De La Soul mogen we echt wel uitpakken. En daar moet zeker ook de Belgische top bij zoals The Van Jets, CPeX, De Mens, Lady Linn, Bent Van Looy, Warhola en Discobar Galaxie. Die laatste sluit het muzikale luik van Het Groot Verlof af, met een groot feest. Ooit 25 jaar geleden begonnen in Leuven, mogen ze hun zilveren jubileum vieren op de Oude Markt.”

Naast al het grote geweld is er verder nog heel wat te doen tussen 12 juli en 11 augustus: je kan 8 keer een zomerfilm meepikken, picknicken in het park, iets drinken in De Groten Hof in het stadspark of een dansvoorstelling meepikken op de Soul Market van Half Oogst.

Fijnmazig programma
Complementair aan Het Groot Verlof is er het aanbod dat gebundeld wordt in Het Klein Geluk. Dat mikt op zaken die plaatsvinden in de zalen en in tuinen, weg van de events voor de grote massa. Het Klein Geluk loopt een hele zomer lang, van 21 juni tot en met 21 september. Er zijn 40 verschillende activiteiten geselecteerd, georganiseerd door een keur aan partners.

Het festival start vrijdag, op de langste dag van het jaar, met kortfilms bij Cinema ZED.

Een eerste hoogtepunt is Boek Lokal op 23 juni. Dit evenement in M draait helemaal rond het plezier van lezen en de literatuur, met straffe namen als Bent Van Looy, Bart van Loo, Mustafa Kör. Nog meer literatuur ook wat verder in de zomer met de boekvoorstellingen van Leuven Leest. En om maar 1 héél grote naam te noemen: Jonathan Safran Foer komt naar Leuven.

Het Klein Geluk bundelt verder een aantal festivals die een eerder klassiek repertoire aanboren:

  • Leuven Bells met beiaardconcerten op vier beiaarden van Leuven. Hiervoor zakken internationaal vermaarde beiaardiers af naar Leuven;
  • Zomer van Sint-Pieter: al 18 zomers langs een vaste waarde in Leuven met ook hier toppers uit binnen- en buitenland zoals Zefiro Torna, Quatuor Danel, Les Mufatti …
  • Orgel+ concerten in de Kapel van de Romaanse Poort: orgelmuziek gebracht door toporganisten die duetten aangaan met andere instrumenten

Verder herbergt Het Klein Geluk heel wat expo’s, onder meer in PARCUM, KADOC, de Bib Leuven, het Scoutsmuseum en uiteraard ook in M.

Je merkt het: je hoeft je deze zomer zeker niet te vervelen.

Meer info:

  • Schepen van cultuur Denise Vandevoort
  • Voor Het Groot Verlof: Kris Peeters
  • Voor Het Klein Geluk: Kristel Salaets
Contacteer ons
Denise Vandevoort schepen van cultuur, evenementen, toerisme, deeltijds kunstonderwijs en senioren, stad Leuven
Kris Peeters coördinator Leuvenement
Kristel Salaets adviseur cultuurcommunicatie
Denise Vandevoort schepen van cultuur, evenementen, toerisme, deeltijds kunstonderwijs en senioren, stad Leuven
Kris Peeters coördinator Leuvenement
Kristel Salaets adviseur cultuurcommunicatie
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven