Vijfde Open Archiefdag zet Leuvens oorlogsdagboek en 17e-eeuws ‘memorieboeck’ van Willem Boonen in de kijker

Op zaterdag 12 oktober opent het Leuvense Stadsarchief de deuren. Naast de vaste waarden zoals de rondleidingen in het archiefdepot en de boekenverkoop, staan deze editie het oorlogsdagboek van Philippe Pierre (1914-1915) en de verschillende kronieken (16e tot midden 19e eeuw) ​ met in het bijzonder het mooi geïllustreerde Vlaamse topstuk van Willem Boonen (17e eeuw) in de schijnwerpers.

Open Archiefdag onstond vijf jaar geleden om Leuvenaars te laten kennismaken met de rijke archiefcollecties en hen een blik te gunnen op de werking achter de schermen. “Het Stadsarchief heeft een belangrijke rol als bewaar- en toonplek over het verleden van onze stad. Het is dus belangrijk dat zo veel mogelijk Leuvenaars deze plek en werking leren kennen. Niet alleen om zelf te ervaren welke rijkdom aan bronnen en verhalen over de stad hier verzameld zitten, maar ook om te ontdekken waarvoor ze in het archief terecht kunnen. 14 km archief over Leuven, dat is een schat aan informatie en onmisbaar voor het collectief geheugen van de stad”, stelt schepen van cultuur, Bert Cornillie.

Kijken en luisteren
In de leeszaal worden verschillende Leuvense kronieken tentoongesteld. Het zijn chronologisch geordende verslagen van gebeurtenissen met een persoonlijke touch. Kroniekschrijvers beschreven wat ze zelf meemaakten in oorlogen, tijdens opstanden, epidemieën enz. Op die manier komen heel wat belangrijke verhalen en historische feiten die je in andere stedelijke documenten niet vindt, in deze kronieken terecht. ​ Het 17e- eeuwse 'memorieboeck' van Willem Boonen, sinds 2014 erkend als Vlaams topstuk, is een van de pronkstukken van deze mini-expo. De kroniek is versierd met wapenschilden van vorsten en de zeven adellijke families van Leuven. Ook de Leuvense Ommegang, door Boonen beschreven als “de schoone excellente processie” wordt integraal afgebeeld met prachtige waterverfprenten.

Een andere blikvanger in de expo is het recent verworven Leuvens oorlogsdagboek van Philippe Pierre, waarin hij zijn leven in Leuven van augustus 1914 tot februari 1915 beschrijft. Achterkleindochter Frie Pierre schonk dit dagboek aan het Stadsarchief. Op Open Archiefdag vertelt ze om 12 uur over dit bijzondere oorlogsdagboek van haar overgrootvader. Om 16 uur komt historicus dr. Edward De Maesschalck langs voor een korte lezing over het Franse bewind (1792-1815) in Leuven aan de hand van de kroniek van Jan Baptist Hous.

Snuisteren ​
Open Archiefdag is ook een hoogdag voor al wie interesse heeft in boeken, tijdschriften of postkaarten over Leuven. In de gangen van Tweebronnen houdt Salsa!, de vriendenvereniging van het Stadsarchief zijn boekenverkoop. In de leeszaal van het Stadsarchief worden nog meer interessante boeken over Leuven aangeboden aan democratische prijzen.

En meer
Wie benieuwd is hoe de oude Vismarkt er vroeger uit zag kan een Lego-reconstructie bekijken die gebaseerd is op de 17e- eeuwse tekening van de Leuvense prentenatlas en op oude prenten. Ze werd gemaakt door legomaster David Vanhee naar aanleiding van de recente archeologische opgravingen op de Vismarkt.

Praktisch
- zaterdag 12 oktober 2024 tussen 10 en 17 uur ​
- in het Stadsarchief en Tweebronnen
- gratis toegang
- inschrijven is niet nodig, behalve voor de rondleidingen, maar die zijn volzet
- het volledige programma vind je op ​ www.leuven.be/open-archiefdag.

 

Website preview
Open Archiefdag
Neem een kijkje achter de schermen van het Stadsarchief of vul je collectie aan met boeken, prenten en postkaarten over Leuven.
Stad Leuven

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Neem contact op met

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be