Vlaamse subsidie voor circuskunst in Leuven Circusstad

Leuven heeft vruchtbare grond voor circuskunst. Steeds meer initiatieven zorgen ervoor dat Leuven als echte circusstad wordt gepercipieerd. De inspanningen van de Leuvense circuscommunity worden nu gehonoreerd door Vlaanderen met een dubbele subsidie: eentje voor de nieuwe circuswerkplaats CIRKLABO en eentje voor één van de grootste, naschoolse circusateliers in Europa: Cirkus in Beweging, samen goed voor 516.000 euro.

Circus gedijt goed in Leuven. Onder het motto ‘samen circusstad maken’ wordt er al langer aan de weg getimmerd. Schepen van cultuur Denise Vandevoort: “Circusatelier Cirkus in Beweging en het internationaal circusfestival CIRKL en CIRKLABO, beiden initiatieven van 30CC in samenwerking met de circussector, zijn daarbij exponenten van een veel groter geheel. CIRKLABO leg je het best uit als een Leuvens laboratorium waar circuskunst in al zijn vormen wordt verkend. Artiesten krijgen er de fysieke en mentale ruimte om te experimenteren, creëren en produceren. Daarnaast heeft Leuven ook een interessant netwerk, is er financiële ondersteuning, een residentiewerking, een circusopleiding aan het kunsthumaniora Lemmensinstituut én in het kielzog van dat alles een reeks jonge en dynamische, Leuvense circuskunstenaars die ondertussen ook internationaal hoge ogen gooien. Deze jonge kunstsector heeft in onze stad dus veel groeikansen. En dat resulteerde in een uitgebreide subsidieaanvraag voor CIRKLABO.” Deze subsidie-aanvraag wordt nu gehonoreerd door Vlaanderen met jaarlijks 238.000 euro (tot en met 2025). CIRKLABO wordt daarmee één van de vier circuswerkplaatsen in Vlaanderen. “Uiteraard zijn we blij met dit bedrag, het is een mooie waardering voor de gezamenlijke inspanningen van de Leuvense circuscommunity.”

Cirkus in Beweging

Ook het Leuvense circusatelier Cirkus in Beweging krijgt met 278.000 euro jaarlijks een significant bedrag van Vlaanderen. Coördinator Rika Taeymans: “Circus is een sterk middel om je persoonlijkheid te ontwikkelen. Je laat kinderen creatief en expressief bezig zijn en daagt hen fysiek en motorisch uit. Dit werk mag niet onderschat worden. Cirkus in Beweging timmert dan ook al meer dan 30 jaar aan de weg. We zijn echte pioniers: Cirkus in Beweging was de eerste Vlaamse circusschool en we stonden ook mee aan de wieg van de Vlaamse federatie van circusscholen. Deze subsidie is dan ook een fantastische erkenning van alle inspanningen.”

Uniek in Vlaanderen

Toon Van Gramberen van het Leuvense There There Company onderstreept het belang van het Leuvense netwerk: “Leuven is voor ons de perfecte uitvalsbasis. Sinds vorig jaar maken we deel uit van het traject rond ‘samen circusstad maken’. Ik vind het ontzettend waardevol hoe al die spelers vanuit hun artistieke praktijk betrokken worden bij het beleid. Tegelijkertijd vinden we hier steeds ook de juiste middelen en partnerships om ons artistiek werk mogelijk te maken. Zo spelen we op 3, 4 en 5 november bijvoorbeeld de première van onze voorstelling ‘Carrying my father’ in 30CC/Schouwburg. We voelen ons hier als Leuvens gezelschap altijd erg welkom.”

 

Contacteer ons
Denise Vandevoort schepen van cultuur, evenementen, toerisme, deeltijds kunstonderwijs en senioren, stad Leuven
Piet Forger directeur cultuur, stad Leuven
Tuur Struyf deskundige cultuurbeleid, stad Leuven
Rika Taeymans Cirkus in Beweging
Toon Van Gramberen There There Company
Denise Vandevoort schepen van cultuur, evenementen, toerisme, deeltijds kunstonderwijs en senioren, stad Leuven
Piet Forger directeur cultuur, stad Leuven
Tuur Struyf deskundige cultuurbeleid, stad Leuven
Rika Taeymans Cirkus in Beweging
Toon Van Gramberen There There Company
Over Stad Leuven

In de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven