Vlierbeek houdt geschiedenis levend in nieuwe Straathistories

Straathistories is een reeks publicaties waarin bewoners zelf de oorsprong en ontwikkeling van hun buurt beschrijven. Eind deze maand verschijnt nummer negen, over Vlierbeek, een van de schilderachtigste plekken in Kessel-Lo. De initiatiefnemers verzamelden twee jaar lang foto’s en verhalen over de geschiedenis van hun buurt en interviewden verschillende bewoners. Het resultaat van dit onderzoek lees je niet alleen in de publicatie. Je ontdekt het ook in een wandelzoektocht langs elf bijzondere plekken in Vlierbeek.

Met Straathistories kunnen Leuvenaars zelf aan de slag gaan rond het erfgoed in hun buurt. De afgelopen tijd werkten verschillende buurten intensief mee aan dit traject. Zo verscheen in december nog een Straathistories over de Mussenbuurt en wordt er volgende maand een over de Ziekelingenstraat uitgegeven.

“Vandaag is het de beurt aan Vlierbeek”, zegt schepen Vandevoort. “We zijn heel dankbaar dat een groepje Vlierbekenaars deze Straathistories-reeks aanvult en verrijkt. Dankzij hun werk kunnen de verhalen over dit mooie stukje Leuven gedeeld worden. Niet alleen via de publicatie, je kan ook zelf op ontdekking in de ruime omgeving van de abdij tijdens een wandelzoektocht. Deze interactieve tocht van zes km onthult enkele verrassende weetjes uit de publicatie. Een echte aanrader.”

Trotse “Vlierbekenaars”
De grenzen van Vlierbeek zijn niet afgebakend – de naam slaat enkel op de abdij van Vlierbeek en omgeving – maar veel omwonenden noemen zich trots Vlierbekenaars. Deze Straathistories Vlierbeek beschrijft het driehoekig gebied rond de abdij, begrensd door de Schoolbergenstraat en de Holsbeeksesteenweg, de Borstelsstraat, het Gemeenteplein en de Kortrijksestraat.
Vertelster Rien Van Meensel kende al heel veel verhalen uit het Woonzorgcentrum Ter Vlierbeke en sprak buurtbewoners aan vanuit de bezorgdheid om deze geschiedenis levendig te houden. Toen bleek dat bewoners van de Holsbeeksesteenweg ook al bezig waren rond hun straat. Nog andere Vlierbekenaars, uit de omgeving van de abdij, sloten zich aan en de kiem voor deze negende editie van Straathistories was gelegd.

“Het was een heerlijke chaos in het begin”, vertelt Rien. “Ieder van ons groepje had een ander thema of eigen invalshoek in gedachten. Maar op een gegeven moment hebben we alles mooi op elkaar kunnen laten aansluiten. We zijn fier op het resultaat.”

Straathistories Vlierbeek
Straathistories Vlierbeek belicht de geschiedenis van Vlierbeek vanaf de 12e eeuw met de abdij en zijn levendige gemeenschap, tot de ontwikkeling van platteland, naar de stadsrand die Vlierbeek vandaag is. De verschillende wijken en het Provinciedomein komen aan bod en er is aandacht voor het rijke verenigingsleven, volksdevotie en folklore. De persoonlijke verhalen van buurtbewoners geven extra kleur.

De publicatie ‘Straathistories Vlierbeek’ is te koop voor 5 euro bij Visit Leuven, Stadsarchief Leuven (do, vrij en zat van 14 tot 18 uur) of in de buurt zelf via buurtbewoners Elisabeth Janssen ([email protected])  en Annemie Balcaen ([email protected] of 0497 45 17 99).

Wandelzoektocht met leuke zoekopdrachten
Omdat er in coronatijden geen buurtfeest mag georganiseerd worden, hebben de buurtbewoners als alternatief een wandelzoektocht  uitgestippeld. De wandelzoektocht ‘Straathistories Vlierbeek’ kan je gratis downloaden op je smartphone via de Erfgoedapp. Wie liever een papieren versie wil, kan mailen naar de buurtbewoners Elisabeth Janssen en Annemie Balcaen of je kan hem printen via de website van de erfgoedcel

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]