Vlot naar Leuven tijdens de eindejaarsperiode

Leuven maakt zich op voor een gezellig drukke eindejaarsperiode. Vanaf morgen 6 december kan je volop genieten van “Wintertijd”: vier weken lang vinden er gezellige winteractiviteiten plaats in het centrum van de stad. Shoppers krijgen ook alle tijd voor hun kerstaankopen met extra koopzondagen op 10, 17 en 24 december. Ook de kerstmarkt blijft een ideale vindplaats voor kerstcadeautjes. Je komt best met de fiets of het openbaar vervoer. Kom je toch met de auto? Dan zorgen randparkings met gratis pendelbussen en P+Busformule voor een vlotte bereikbaarheid van de binnenstad.

Met trein en/of bus

Afhankelijk van waar je woont of waarvoor je naar Leuven komt, zijn trein en/of bus een prima alternatief voor de wagen om Leuven te bereiken. Het treinstation ligt pal naast de stadskern en het winkelcentrum. Je kan meteen te voet of met de bus de stad in. De bussen van De Lijn bedienen de hele stad en verbinden Leuven met de buurgemeenten. Een vlotte doorstroming en voldoende comfortabele haltes maken de bus populair in Leuven. De hoofdhaltes zijn Leuven Station en Leuven Gasthuisberg. Daarnaast is er een grote halte pal in het centrum op het Rector De Somerplein.

Op zaterdag en tijdens de koopzondagen kan je voor slechts 2 euro met de bus van en naar Leuven vanuit een buurgemeente. Je koopt een ticket bij de chauffeur, op de bus. Dit Winkelbiljet is geldig voor alle lijnen die rechtstreeks naar Leuven rijden.

Met de fiets

Als je kan en je boodschappen laten het toe, dan is het nemen van de fiets naar en in Leuven een slimme keuze. Je bespaart vaak tijd en je verplaatst je efficiënter in een compact stadscentrum als dat van Leuven.

Parkeer aan de rand en reis ontspannen verder met de bus

Leuven beschikt over zeven randparkings. Kiezen voor een randparking levert je tal van voordelen op:

  • minder parkeerstress: je rijdt vlot en snel de parking binnen, zonder de file naar de binnenstad;
  • goedkoper: deze parkings zijn doorgaans goedkoper. Sommige bieden ook erg voordelige tarieven aan voor een hele dag parkeren;
  • gratis busvervoer: in iedere betalende randparking geldt de P+Busformule waarmee alle inzittenden op vertoon van hun parkingticket gratis met de bus naar het centrum kunnen rijden en terug. 

Overzicht randparkings

Op Parking Teken (aan Gasthuisberg) kan je je auto voor slechts  € 3 achterlaten en van daaruit gratis een van de lijnbussen nemen op vertoon van het parkingticket. Deze parking is toegankelijk voor bezoekers vanaf vrijdagavond 18 uur tot zondag 19 uur .

Op zaterdagen en de koopzondagen van 10, 17 en 24 december kan je je auto gratis parkeren op parking Wetenschapspark Arenberg. Tussen 10 en 19 uur rijdt er elke 10 minuten een gratis pendelbus naar het centrum.  

Aan de Vaartkom kan je je auto plaatsen in Parking Vaartkom. Het eerste uur is dat gratis, daarna betaal je € 2 per uur met een maximum van € 6. Tussen 19 uur en 7 uur geldt het nachttarief van maximaal € 3.

Je auto achterlaten in Parking Philipssite kost € 1,8 per uur en maximaal € 12 op weekdagen en € 5 in het weekend. 

Parking De Bond vind je aan het station, onder het Martelarenplein. Dat is vlakbij de Diestsestraat en Bondgenotenlaan. Je betaalt er  € 2 per uur en maximaal  € 20 per dag. Tussen 19 en 7 uur kost het je maximaal slechts € 3.

Aan de achterzijde van het station (kant Kessel-Lo) ligt Parking Station P1, op een steenworp van Martelarenplein, Diestsestraat en Bondgenotenlaan. Het eerste halfuur parkeer je hier gratis. Daarna betaal je in het weekend en op feestdagen slechts € 1 per uur, met een maximum van € 5 per dag. Op weekdagen kost deze parking € 2 per uur (maximaal € 20 euro voor 24 uur).

Tot slot is er ook nog de gratis  Parking Bodart, vlot te bereiken vanaf de ring langs de Ijzerenmolenstraat of de Koning Boudewijnlaan. Er geldt een blauwe zone van max. 10 uur parkeren, tussen 7 en 19 uur (niet op zon- en feestdagen). Hier is geen P+Busformule. De parking is immers op zich al gratis. Aan halte Leuven Ijzermolenstraat kan je een lijnbus naar het stadscentrum (lijnen 7, 8 & 9) nemen.

Centrumparkings

Parkeer je toch liever in het centrum? Dan heb je de keuze uit tien centrumparkings, verspreid over de vijf stadsdelen: 

  • blauwe stadsdeel met Parking Kinepolis, Parking Minckelers, Parking Diestsestraat, MYPARK Parking Center, Q Park Leuven centrum en Parking Tweewaters
  • rode stadsdeel met Parking Q Park Heilig Hart (gratis P+Busformule)
  • groene stadsdeel met MYPARK Parking Ladeuze
  • oranje stadsdeel met Parking Sint-Jacobsplein
  • gele stadsdeel met Parking Vismarkt
     

In en vooral rond de autoluwe zone in de binnenstad zijn er ook shop-and-goplaatsen. Tussen 9 en 18 uur parkeer je hier 30 minuten gratis. Ideaal voor korte boodschappen of om iets op te halen. Je hebt geen parkeerschijf of parkeerticket nodig. Sensoren registreren je uur van aankomst.

 

 

Contacteer ons
Carl Devlies schepen van ruimtelijke ordening
communicatie stadsvernieuwing
Carl Devlies schepen van ruimtelijke ordening
communicatie stadsvernieuwing
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven