Voedsel- en landbouwadviesraad officieel van start

De voedsel- en landbouwadviesraad van Leuven, kortweg VLAR, gaat officieel van start. De adviesraad zal het stadsbestuur adviseren over voedsel en landbouw en ondersteunen bij de uitrol van de voedselstrategie. Voorzitter van de VLAR is Tessa Avermaete, bio-ingenieur en onderzoeker aan de KU Leuven.

 

De VLAR zal het stadsbestuur adviseren over de strategische beleidsvisie rond voedsel en landbouw en de uitvoering van het landbouw- en voedselbeleid. De raad zal een klankbord zijn voor projecten rond voedsel en landbouw en het stadsbestuur ondersteunen bij de verdere uitwerking, uitvoering en evaluatie van de voedselstrategie voor Leuven. Dat is een strategie om het aandeel lokaal geteelde en seizoensgebonden voedingsproducten sterk te laten toenemen. De VLAR zal ook mee helpen om het draagvlak rond die voedselstrategie te vergroten.

Schepen van landbouw en consumptie David Dessers is opgetogen dat de VLAR nu officieel van start gaat: "Met de Leuvense voedselstrategie willen we de komende jaren de voeding die in Leuven geproduceerd en geconsumeerd wordt, verduurzamen en dit samen met verschillende Leuvense organisaties. De oprichting van de VLAR zal het landbouw- en voedselbeleid van de stad versterken. De adviezen van de VLAR zullen ons zeker helpen om de Leuvense voedselstrategie in de praktijk te brengen en om van lokale, duurzame voeding het nieuwe normaal te maken." 

Zestien leden
De VLAR zal advies uitbrengen op vraag van het stadsbestuur of op eigen initiatief. Het advies is adviserend en dus niet-bindend. De raad vergadert minimaal vier keer per jaar en bestaat uit zestien leden, inclusief de voorzitter. Ze hebben allen affiniteit met landbouw en/of voedsel in de regio Leuven en schreven mee aan de voedselstrategie. Tessa Avermaete wordt aangesteld als voorzitter. Avermaete is bio-ingenieur en onderzoeker bij de Sustainable Food Economies Research Group (SFERE) van de KU Leuven. 

“Een voedselstrategie voor Leuven uitrollen biedt heel wat kansen voor boer en Leuvenaar: dat is investeren in gezond, lekker en future-proof voedsel in en rond onze stad. De VLAR garandeert dat we alle Leuvenaars meenemen in dit verhaal”, reageert voorzitter Tessa Avermaete.

Op 26 november 2018 keurde de gemeenteraad de oprichting van een nieuwe adviesraad, de VLAR, goed. Ook de samenstelling van deze adviesraad werd toen goedgekeurd. De VLAR is de opvolger van de informele voedsel- en landbouwraad. Ondertussen kwam deze adviesraad al twee maal samen en werd er een voorzitter gekozen en een huishoudelijk reglement opgemaakt. Het huishoudelijk reglement en de keuze van de voorzitter liggen vanavond ter goedkeuring voor op de gemeenteraad. De gemeenteraad benoemt de voorzitter voor zes jaar.

 

Contacteer ons
David Dessers schepen van mobiliteit, klimaat en duurzaamheid, landbouw en consumptie, stad Leuven
Geert Vanhorebeek cel duurzaamheid stad Leuven
Tessa Avermaete voorzitter VLAR
David Dessers schepen van mobiliteit, klimaat en duurzaamheid, landbouw en consumptie, stad Leuven
Geert Vanhorebeek cel duurzaamheid stad Leuven
Tessa Avermaete voorzitter VLAR
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven