Volop wintersfeer in Leuven

Stad Leuven presenteert coronaveilig winteraanbod

Hoe maak je de eindejaarsperiode gezellig? Van 30CC tot ZED, van Belpop Bonanza tot Visit Leuven: een hele rist Leuvense cultuur- en vrijetijdsorganisaties zorgen voor een coronaveilig alternatief voor het traditionele winteraanbod. Een greep uit het aanbod. 

“Laat ons er samen een warme eindejaarsperiode van maken”, werpt schepen van cultuur en toerisme Denise Vandevoort op. “Corona mag dan wel roet in het eten gooien, stad Leuven laat de Leuvenaars niet in de steek. Samen met de Leuvense cultuur- en vrijetijdsorganisatoren zetten we ons beste beentje voor met activiteiten die je coronaveilig buiten doet of gezellig digitaal bij je thuis.” 

Beeld, licht en klank

Sinds 20 november baadt de stad in warme kerstverlichting. In december onderstrepen enkele fijne projecten de eindejaarssfeer. Op het Martelarenplein verschijnt bijvoorbeeld ‘The Wall’, een installatie van Leuvens fotograaf Dirk Leunis en kunstenaar Luc Van Oost. Ze tonen mens en stad in coronatijd. Studio Brussel zakt voor de Warmste Week af naar Leuven en maakt radio vanop verschillende locaties. STUK installeert een kunstwerk in het stadspark. Ook de vijf Leuvense beiaarden verwennen je met kerstliederen. 

Kunst van het wandelen 

Een frisse neus halen doet altijd deugd. De Leuvense gidsenorganisaties werkten een aantal wandelingen uit die je perfect met je eigen bubbel kan doen, zoals de muzikale wandeling ‘Warme Winterklanken’ of bijvoorbeeld ‘Op stap met de drie koningen’. Wie door de stad kuiert, merkt zonder twijfel ook de extra feestelijke winkeletalages op. De Belpopwandeling van dé Belpopkenners Jan Delvaux en DJ Bobby Ewing leidt je via 21 stops langs het rock ’n-rollverleden van Leuven. En ook de wintertuin op de Grote Markt is weer van de partij.

Warme boodschappen

Leuven Leest, een initiatief van 30CC en de Bib Leuven, engageert een aantal schrijvers om een brief te maken aan de Leuvenaars. Wie wil, krijgt letters vol hoop zomaar in de brievenbus. Visit Leuven stuurt op vraag kaartjes met de boodschap ‘Welkom in Leuven’ op naar je vrienden en familie.  Zelf een kaartje schrijven? Haal in de Bib een sfeervol gratis ‘Samenlezen’-kaartje met tekst van Johanna Spaey.

Gezellig thuis

Wie het thuis graag extra gezellig maakt, blijft ook niet op zijn honger zitten. Er zijn flink wat digitale initiatieven, veel is gratis. 

Het Stadsarchief laat je in afwachting van de expo rond de Leuvense almanakken digitaal kennismaken met deze bijzondere collectie. Kinderen kunnen via een online workshop alvast zelf een almanak maken in de kerstvakantie.  M herhaalt het digitale aanbod van het voorjaar: wandel virtueel rond in de zalen, bekijk video’s over tentoonstellingen of beluister de museumpodcast.  

‘ZED vanuit je zetel’ brengt dan weer films uit het vertrouwde Cinema ZED programma op je scherm. Nog meer film vind je tussen 5 en 12 december op het online Internationaal Kortfilmfestival: je streamt live of kiest voor video-on-demand. STUK brengt onder andere de dansvoorstelling ‘Dance Ensemble’ tot in je woonkamer, stadsgezelschap Het nieuwstedelijk doet hetzelfde met muziektheater ‘Geel Hesje’. 

De Bib Leuven heeft haar eigen podcast ‘Buiten het Boekje’, digitaliseert activiteiten als ‘Bab(b)el’, ‘Tussen de Soep en de Feiten’ en pakt uit met de wedstrijd ‘Cover de cover’. Ook ‘De Boekenkamer’ – babbels met 30CC-artiesten over hun boekenkast – gaat digitaal, evenals de boekvoorstelling van Dirk De Wachter en Manu Keirse.

Wie op zoek is naar een streepje muziek, stemt af op de (gratis) livestream van het 30CC-kerstconcert ‘Stille Nacht’ van het Vlaams Radiokoor & Il Gardellino of het (gratis) nieuwjaarsconcert met de solisten van het Brussels Philharmonic. 30CC dacht ook aan de allerjongsten met de theatervoorstelling ‘Moenieworrienie’, speciaal voor de kinderen in het UZ Leuven kinderziekenhuis, maar ook thuis te volgen.

Dit is slechts een greep uit het aanbod, op de website www.uitinleuven.be worden alle activiteiten verzameld onder de noemer ‘UiT in de Winter’. Je kan daar terecht voor een volledig overzicht met data en prijzen.

Contacteer ons
Denise Vandevoort schepen van cultuur, evenementen, toerisme, deeltijds kunstonderwijs en senioren, stad Leuven
Steven Dusoleil directeur communicatie en stadsmarketing
Piet Forger directeur cultuur
Denise Vandevoort schepen van cultuur, evenementen, toerisme, deeltijds kunstonderwijs en senioren, stad Leuven
Steven Dusoleil directeur communicatie en stadsmarketing
Piet Forger directeur cultuur
Over Stad Leuven

In de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven