Voortaan herbruikbare potjes voor takeaway in Leuven
Mini bowl, mega impact
Voortaan kun je in verschillende horecazaken in Leuven en Gent kiezen voor een herbruikbare verpakking als je een afhaalmaaltijd bestelt. Stad Leuven, het Gentse IVAGO en Fair Resource Foundation willen zo de grote hoeveelheid wegwerpverpakkingen voor afhaal- en bezorgmaaltijden inperken. Voor de klant is het gratis en de horecazaken die als eersten kiezen voor herbruikbaar krijgen een financieel duwtje in de rug.
"Iedereen die af en toe een maaltijd bestelt of afhaalt, weet het: die lekkere kebab of heerlijke sushi zit verpakt in aluminiumfolie of schaaltjes van plastic, die je nadien in de vuilnisbak gooit. De afvalberg blijft groeien, terwijl grondstoffen alsmaar schaarser worden. Jaarlijks komt er in Leuven zo'n 600 ton afval in de vuilnisbakjes op straat terecht en ruimen we zo'n 100 ton zwerfvuil. Een groot deel ervan zijn takeawayverpakkingen", vertelt schepen van afvalbeleid Thomas Van Oppens.
"Daar brengen we nu verandering in. We hebben de voorbije maanden in nauwe samenwerking met de horeca een systeem van herbruikbare maaltijdverpakkingen op poten gezet. Voortaan kan je kiezen voor takeaway zonder de bittere nasmaak van plastic en aluminium afval."
Goed georganiseerde totaalservice
Stad Leuven gaat hiervoor in zee met futuREproof/red-use. Zij bieden onbreekbare, lichte bowls aan in verschillende maten en zorgen voor het verdelen. Ook voor het ophalen, reinigen en herverdelen van de potjes kunnen zij eventueel zorgen. De verpakkingen voldoen aan de horecastandaarden en zijn een passende oplossing voor onder meer salades, burgers, pasta, ramen en pokébowls. Ze houden het eten beter warm of net koeler dan wegwerpverpakkingen en zijn voedselveilig. Ze zijn makkelijk stapelbaar en verkleuren niet. Lekkende plastic bakjes, slap aluminium en nat karton zijn dus verleden tijd.
“Leuven is een stad die mee aan onze toekomst denkt en bouwt. Ook onze horeca bestaat uit heel wat creatieve, vooruitziende ondernemers die graag mee in dit verhaal stappen. Hun klanten zullen zeker de keuze voor herbruikbare meeneemverpakkingen omarmen. Want goed voor de omzet en goed voor het milieu kunnen hand in hand gaan”, aldus schepen van handel Johan Geleyns.
Gratis voor klanten, via gebruiksvriendelijke app
Klanten die opteren voor een herbruikbaar potje, downloaden de app van futuREproof (App Store: Future Proof Reuse / Google Play: futureproof) om de herbruikbare verpakkingen vlot uit te lenen en terug in te leveren. Elke bowl heeft een unieke QR-code. Het gebruik van zo'n potje is gratis, zolang je het binnen de veertien dagen inlevert. Je bestelt je maaltijd en vraagt een gratis herbruikbaar potje. Dat kan enkel voor gerechten die je zelf afhaalt of die geleverd worden door het restaurant zelf. Het is voorlopig niet mogelijk om voor een herbruikbaar potje te kiezen voor maaltijden die geleverd worden door bijvoorbeeld Deliveroo of Takeaway.com. De horecazaak scant de QR-code op je smartphone als je je bestelling afhaalt of als je bestelling geleverd wordt. Daarna heb je 14 dagen de tijd om je potje in te leveren. Als dat door omstandigheden niet lukt, kan je de termijn voor 1 euro met een week verlengen. Inleveren kan bij alle deelnemende horecazaken, niet enkel waar je de maaltijd hebt afgehaald.
Unieke financiering voor 25 pioniers
Momenteel kun je al in zeven horecazaken in Leuven kiezen voor een herbruikbaar potje. Een overzicht van alle deelnemende zaken vind je op https://leuven.be/bowls.
"Wij zijn ambassadeur van het project omdat wij ervan overtuigd zijn dat het gebruik van herbruikbare verpakkingen consumenten bewuster kan maken van hun ecologische voetafdruk en aanzetten tot duurzamer gedrag. We geloven dat dit de toekomst is!"
Laura Massa van Convento Food
Zowel in Gent als in Leuven krijgen de 25 horeca-uitbaters die als eersten de overstap maken een financieel duwtje in de rug: tot 750 euro per vestiging voor de servicekosten. De horeca kan ook rekenen op de stad en futuREproof/red-use voor logistieke bijstand en een startpakket op maat met onder meer kant-en-klaar marketingmateriaal en opleiding voor medewerkers. Uitbaters van restaurants en eetcafés die graag meer willen weten of aan de slag willen met de herbruikbare verpakkingen kunnen terecht op https://leuven.be/herbruikbaar.
“Herbruikbare verpakkingen zijn dé toekomst en Croque ‘n Roll neemt hier graag met andere ondernemers een actieve rol in op. De stad Leuven creëert hier nu een mooi project om dit uitgebreid te testen in de praktijk. We verplichten onze klanten tot niks maar laten de finale keuze bij hen om dit te proberen. We hebben in het verleden hier zelf ook al verschillende pistes onderzocht maar zijn ervan overtuigd dat de slaagkans veel groter is met gemeenschappelijke inspanningen.”
Frédéric Bollen van Croque ’n Roll
Voor op Europese wetgeving
"Vanaf december wordt de Europese wetgeving rond verpakkingsafval van kracht, waardoor op termijn horeca verplicht zal zijn om herbruikbare verpakkingen aan te bieden. Wij willen onze horeca nu al ondersteunen hierin en bieden hen deze kant-en-klare oplossing aan zodat ze zich zorgeloos en budgetvriendelijk kunnen voorbereiden", besluit Van Oppens.
Wie meer wilt weten over de herbruikbare verpakkingen voor meeneemmaaltijden in Gent, kan terecht op herbruikbaar.ivago.be en bowls.ivago.be.
Dit initiatief van stad Leuven, IVAGO en Fair Resource Foundation wordt uitgerold in Leuven en Gent, wordt ondersteund door het ReuSe Vanguard Project en kan rekenen op een subsidie van 100.000 euro in het kader van de Green Deal Anders Verpakt van de Vlaamse overheid. Die wil eenmalige verpakkingen terugdringen en de transitie naar een circulaire economie een duwtje in de rug geven. Het project loopt tot eind 2024. In Barcelona, Berlijn, Parijs en Rotterdam lopen er gelijkaardige projecten in het kader van een Europese samenwerking genaamd ReuSe Vanguard Project. Dit project wil een draaiboek voor hergebruiksystemen voor takeaway ontwikkelen op basis van de goede voorbeelden uit de verschillende steden.