Vredesconcert op beiaarden van Kyiv en Leuven op 24 februari

Op vrijdag 24 februari zal het een jaar geleden zijn dat Russische troepen Oekraïne binnenvielen. ​ Dit moment grijpen de beiaardiers van Kyiv en Leuven aan om een gezamenlijk vredesconcert te spelen. Iryna Riabchun, beiaardier van Kyiv, speelt om 14 uur (Oekraïense tijd) op een mobiele beiaard voor de Sint-Sofiakathedraal in Kyiv. Luc Rombouts, curator beiaardcultuur Leuven en beiaardier van de KU Leuven, speelt om 13 uur (onze tijd) op de Vredesbeiaard in de Abdij van Park. Het gezamenlijk concert is online te volgen.

“De eerste jaardag van de oorlog moet ook de laatste zijn. Deze vredesboodschap laten de beiaarden symbolisch samen klinken voor iedereen in Leuven en Kyiv”, zegt schepen van cultuur Bert Cornillie. “Een mooie, muzikale steun en uitwisseling tussen België, waar de beiaard al eeuwenlang speelt, en Oekraïne, waar dit muzikaal erfgoed in 1999 zijn intrede deed.”

“Het spreekt voor zich dat we ons als vredesstad en mensenrechtenstad in wording uitspreken wanneer vrede en mensenrechten waar ook ter wereld geschonden worden. En die twee gaan hand in hand. Geen vrede zonder mensenrechten, geen mensenrechten zonder vrede”, aldus schepen van mondiaal beleid Lies Corneillie. “We kunnen ons op verschillende manieren uitspreken, zoals met dit gezamenlijk vredesconcert op de beiaard. Met dit initiatief tonen we ons bovendien solidair met de bevolking in Oekraïne.”

“Door onze klokken gelijktijdig te laten klinken, willen we de getroffenen door deze oorlog een hart onder de riem steken en laten weten dat we hen zullen blijven steunen. Dit concert is een klein gebaar met een grote symbolische en emotionele waarde zoals we na het gezamenlijke beiaardconcert van vorige zomer al hebben kunnen vaststellen”, besluit professor Bart Raymaekers, rectoraal adviseur cultuur, kunst en erfgoed van KU Leuven.

Programma met online uitzending
Tijdens het concert spelen beide beiaardiers afwisselend verschillende Oekraïense liederen. Het concert start met de nationale hymne van Oekraïne en eindigt met de vredeshymne Verleih’ uns Frieden.

Je hoeft niet in Leuven of Kyiv te zijn om dit bijzondere concert bij te wonen. Het symbolische samenspel is ook online te volgen op de open Facebookgroep ‘Leuven Library Carillon’. Tijdens de uitzending zullen kunstwerken worden getoond van studenten van de Kunstacademie van Kyiv. Zij antwoorden met kunst op de gebeurtenissen in hun land.

Beiaardcultuur in Oekraïne
De beiaard is muzikaal erfgoed dat 500 jaar geleden ontstond in de Lage Landen. In 2014 erkende Unesco de beiaardcultuur in België als een voorbeeldpraktijk in het borgen van immaterieel cultureel erfgoed. In Oekraïne kwam de eerste beiaard er veel recenter, in 1999. Vandaag telt het land zes instrumenten. In juli 2022 was de beiaardier van Kyiv, Iryna Riabchun, zelf in Leuven voor het beiaardfestival Leuven Bells. Ze concerteerde op de Vredesbeiaard om de vluchtelingen uit Oekraïne een hart onder de riem te steken.

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Neem contact op met

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be