Vrijwilligerswerk als hefboom voor integratie van nieuwkomers
Refu Interim vzw wil de integratie van anderstalige nieuwkomers vergemakkelijken door hen als vrijwilligers te matchen met sociale, culturele, vrijetijds- en welzijnsorganisaties. In Leuven startte Refu Interim sinds kort haar werking op vanuit De Nomade, het onthaalhuis voor jonge anderstalige nieuwkomers in Kessel-Lo. De stad engageert zich om minstens drie jaar met deze organisatie samen te werken. In die tijd wil Refu Interim de werking op de kaart zetten, en vooral veel ‘goesting’ creëren, zowel bij de nieuwkomers als bij de partnerorganisaties.
“Met Refu Interim kunnen we de anderstalige nieuwkomers helpen in hun zoektocht naar sociaal contact en werkervaring. Dankzij het vrijwilligerswerk kunnen nieuwkomers hun sociaal netwerk uitbreiden, ervaren waar hun passie en hun sterktes liggen en veel Nederlands oefenen. Refu-interim werkt op maat met de nieuwkomers en bouwt bruggen met allerlei organisaties in de stad. Dat is waar de Nomade voor staat, dus de match was er heel snel,” zegt schepen van diversiteit Lalynn Wadera.
Bouwen aan sociaal weefsel
“Refu Interim helpt nieuwkomers om snel hun draai te vinden in onze stad,” vult Bieke Verlinden, schepen van zorg en welzijn, aan. “Het sociale contact en het netwerk dat mensen opbouwen tijdens het vrijwilligerswerk is daarbij heel belangrijk: werkervaring opdoen, de taal oefenen door samen te babbelen, ontmoeting vergemakkelijken, nieuwe dingen leren ... Het helpt allemaal om nieuwkomers te sterken om deel te nemen aan onze samenleving. Ze bouwen mee aan het sociale weefsel van Leuven. Vrijwilligerswerk verbreedt je perspectief en je netwerk, het helpt je ervaring op te bouwen, je ontmoet er mensen, ideeën en projecten die anders misschien niet op je pad zouden komen. En het voelt ook gewoon goed om iets voor elkaar te betekenen”, aldus schepen Bieke Verlinden.
Uitbouw sociaal en professioneel netwerk
Refu Interim werd opgericht tijdens de Gentse Feesten in 2016 en groeide sindsdien uit tot een volwaardig initiatief dat nieuwkomers leidt naar verschillende sociale, culturele en vrijetijdsorganisaties om daar korte of duurzame vrijwillige engagementen op te nemen. Na Gent volgden snel andere steden in West- en Oost-Vlaanderen. En nu is Leuven aan de beurt als eerste stad in Vlaams-Brabant.
“Momenteel zijn er in onze volledige werking meer dan 1000 actieve vrijwilligers en werkten we reeds samen met meer dan 300 organisaties,” vertelt coördinator Farah Laporte. “Vrijwilligerswerk is voor de meesten van onze vrijwilligers een ontspannende en laagdrempelige duw in de rug, richting het uitbouwen van een sociaal en professioneel netwerk.”
Refu Interim was ook het voorbije jaar, tijdens en tussen de lockdowns, heel actief: nieuwkomers helpen in woonzorgcentra en scholen, bij COVID-testcentra, daklozenopvang en bij het veilig houden van kleine culturele evenementen afgelopen zomer.
“Er zijn altijd wel ergens helpende handen nodig en het enthousiasme blijft groot”, klinkt het. “Veel organisaties zijn vragende partij om samen te werken met nieuwkomers. Onze maatschappij is diverser dan ooit, maar dat wordt nog niet overal weerspiegeld”, aldus Farah Laporte. “Daar wil Refu Interim de verbindende factor en kwaliteitsbewaker zijn.”
Nu ook in Leuven
De stad Leuven staat in voor het leggen van de wederzijdse contacten. Enerzijds zoekt en informeert ze partnerorganisaties, anderzijds bevraagt ze potentiële vrijwilligers over welk soort vrijwilligerswerk ze willen doen: waar liggen hun interesses, welke vaardigheden willen ze trainen, wat zijn hun dromen op werkgebied. Eens dit in kaart gebracht, kan er een match gezocht worden tussen vrijwilliger en organisatie. En de eerste was snel gemaakt want Natuurpunt Vlierbeek was al langer vragende partij voor meer diversiteit in hun vrijwilligersploeg.” S. en M. deden er ondertussen al verschillende keren natuurbeheerswerken. "Zo fijn om buiten te komen, tussen Leuvenaars te zijn, en iets nuttigs te doen terwijl ik mijn Nederlands oefen”, reageerde M. enthousiast na afloop.
Voorlopig werkt Refu Interim vooral op individuele basis, maar van zodra de maatregelen het toelaten, zet de vzw een collectief activiteitenaanbod in dat zowel nieuwkomers als organisaties voorbereidt op een goede samenwerking. Denk aan een tapcursus, een vorming rond laagdrempelig communiceren, een bezoek aan een culturele instelling. “We willen van Refu Interim Leuven een (h)echte community maken waarin we vooral inzetten op duurzame samenwerkingen”, klinkt het bij de stad Leuven.
Refu Interim rekent op Leuvense partners
Personen of organisaties (verenigingen, zorginstellingen, kinder- en jongerenwerkingen, evenementen, festivals ...) die graag een beroep doen op vrijwilligers van Refu Interim kunnen contact opnemen met Kelly via kelly@refuinterim.be. Meer informatie vind je op de website van Refu Interim.