Week van de Afvalophaler start vandaag

Stad Leuven bedankte vanochtend de 135 medewerkers van de afdeling stadsreiniging ter gelegenheid van de week van het afvalteam. Voor hun ronde werden ze getrakteerd op koffiekoeken. Tijdens de week van de afvalophaler roept het stadsbestuur Leuvenaars op om de afvalophalers te bedanken en hun afval correct buiten te zetten.

"In onze stad gaan elke werkdag gemiddeld 10 vuilniswagens de baan op, bediend door 29 chauffeurs en laders. Ze halen afval op bij maar liefst 64.000 adressen en halen iedere dag tot wel 4.000 kilo afval aan huis op. Daarnaast gaan dagelijks zo’n twintig straatvegers en een twintigtal andere medewerkers op pad om onze straten proper te houden. Zij doen dat in weer en wind: in de hitte, de regen en de vrieskou. Met deze kleine attentie willen we hen daarvoor bedanken, want hun inzet is cruciaal om onze stad mee proper te houden. Hun werk bepaalt bovendien mee onze goede recyclagecijfers en is mee de reden dat Leuven in de recente stadsmonitor als properste centrumstad van Vlaanderen naar voren komt", vertelt schepen van stadsreiniging Thomas Van Oppens.

Tekenplaat
De week van de afvalophaler is het moment om respect te vragen voor het werk van de afvalophalers en straatvegers en hen een complimentje te geven. De stad heeft daartoe een kleurplaat laten maken. "We roepen de jonge Leuvenaars op om de kleurplaat in te kleuren en aan de afvalzak of voor het raam te hangen. Je kan natuurlijk ook op een andere manier de afvalophalers bedanken. Bijvoorbeeld met een strikje of briefje aan de vuilniszak of gft-container", roept schepen Van Oppens op. Je vindt de kleurplaat op leuven.be/week-afvalophaler, in het stadskantoor, de bibliotheken en buurtcentra.

"Maar je doet het afvalteam nog het meeste plezier door je afval op tijd buiten te zetten en correct aan te bieden, want zo maak je het werk van het afvalteam wat lichter", alsnog Van Oppens. De afvalophalers stappen dagelijks meerdere kilometers en heffen grote hoeveelheden afval. Het is dan ook belangrijk dat je restafvalzak niet te zwaar is en dat je hem correct sluit. Je gft-container stel je met het handvat naar de straatkant op. Daarnaast vraagt de stad om papier en karton stevig vast te binden en je afval op het juiste tijdstip buiten te zetten. Allemaal kleine dingen die het werk van de afvalophalers makkelijker maken. Onzorgvuldig gesloten vuilniszakken of dozen vergroten bovendien de kans op zwerfvuil, verstoren een vlotte ophaling en zorgen voor een extra belasting voor de ophalers. 

Website preview
Week van de Afvalophaler
Bedank de afvalophaler met een compliment of kleurplaat.
Stad Leuven

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Neem contact op met

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be